Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αρχίζει η έξοδος ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από το Ιράν



Έτοιμη να αποσυρθεί από ενεργειακό project ύψους 1 δισ. δολαρίων στο Ιράν εμφανίζεται η Total, ενόψει των νέων αμερικανικών κυρώσεων στην Τεχεράνη. Η γαλλική πετρελαιοβιομηχανία, η οποία είχε υπογράψει το 2017 συμβόλαιο για την ανάπτυξη κοιτάσματος αερίου South Pars 11, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις δραστηριότητες το Νοέμβριο, εάν δεν εξασφαλίσει εξαίρεση από τις αμερικανικές αρχές. 

«Η Total δεν θα συνεχίσει το project SP11. Θα διακόψει όλες τις σχετικές δραστηριότητες έως τις 4 Νοεμβρίου 2018, εκτός και εάν εξασφαλίσει ειδική εξαίρεση από τις αμερικανικές αρχές, με τη στήριξη των γαλλικών και ευρωπαϊκών αρχών» αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Η απόφαση της Total έρχεται μετά την ανακοίνωση της δανέζικης Maersk ότι θα ανταποκριθει πλήρως στις δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει στο Ιράν, αλλά δεν θα προχωρήσει σε νέα συμβόλαια. Η Torm επίσης ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να δέχεται νέες παραγγελίες από τη χώρα. 

Από την πλευρά της η γερμανική ασφαλιστική Allianz σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι δραστηριότητές της στο Ιράν είναι «ελάχιστες», αλλά περιμένει περισσότερες οδηγίες από την Ε.Ε. και τη γερμανική κυβέρνηση για το πώς να κινηθεί.