Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024 -

Αρχίζει εκ νέου η διαπραγμάτευση. Η έλλειψη ρευστότητας πιέζει για άμεση συμφωνία



Με τον χρόνο να πιέζει, την πραγματική οικονομία να στενάζει κάτω από την έλλειψη ρευστότητας, και το Δημόσιο να πρέπει να έχει μέσα στον Ιούνιο τα 7 δισ. ευρώ της δόσης για να εξυπηρετήσει τις δανειακές ανάγκες, ξεκινά σήμερα ο τελευταίος γύρος για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Στόχος είναι η Ελλάδα να έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μέχρι τις 22 Μαΐου, ώστε να μπορεί να αξιώνει την ελάφρυνση του χρέους, αλλά και ένα ευνοϊκότερο σενάριο για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.

Ωστόσο και η τεχνική συμφωνία περνάει πλέον από συμπληγάδες, αφού τις επόμενες μέρες το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να έχει συμφωνία και για τη δεύτερη αναθεώρηση του μνημονίου του 2015 με την ΕΕ, αλλά και για το νέο μνημόνιο που θα πρέπει να υπογράψει με το ΔΝΤ.

Το δύσκολο σημείο που θα πρέπει να ξεπεραστεί μέσα στις επόμενες μέρες είναι οι νέες απαιτήσεις που μπορεί να εντάξει στη δική του συμφωνία το ΔΝΤ για να θεωρήσει ότι έχει καλυφθεί στο θέμα των μεταρρυθμίσεων.

Αν συμφωνηθούν στη λεπτομέρειά τους τα μέτρα και με τους δύο βασικούς δανειστές θα πρέπει να προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται στην ψήφιση των μέτρων στην Βουλή μέχρι και τις 15 Μαΐου.

Στην συνέχεια, θα πρέπει να συνταχθεί η έκθεση συμμόρφωσης που θα παρουσιαστεί και στο Eurogroup του Μαΐου.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να περιμένουμε ως χώρα να συμφωνήσουν το Eurogroup με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους και την δημοσιονομική πορεία μετά το 2018. Κάτι που όλοι φιλοδοξούν σήμερα να γίνει μέχρι και το τέλος Μαΐου.

Μόλις περάσει με επιτυχία και το τελευταίο αυτό στάδιο τότε η Ελλάδα θα μπορεί να περιμένει τη συνολική συμφωνία και την έγκριση εκταμίευσης της δόσης μέχρι και το τέλος Ιουνίου.

Τούτο διότι μετά την έγκρισή της θα πρέπει να εγκριθεί και από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της Ευρωζώνης πριν εκταμιευτεί.

Με δεδομένο όλα αυτά, η αξιολόγηση που ξεκινά σήμερα με την αγορά ενέργειας και το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να διαρκέσει περισσότερο από μια εβδομάδα.

Πίεση και από την αγορά

Οι ανάγκες του δημόσιου τομέα συναντώνται με αυτούς του ιδιωτικού στο θέμα της ρευστότητας.

Τα χθεσινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου έδειξαν υστέρηση 863 εκατ. ευρώ στα τακτικά έσοδα και υστέρηση 790 εκατ. ευρώ στις πρωτογενείς δαπάνες, δηλαδή δαπάνες που οφείλονται σε προμηθευτές του δημοσίου και νέες συντάξεις.

Την ίδια ώρα στη σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κ. Γιάννη Δραγασάκη παρόντος και του υπουργού Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους τραπεζίτες, οι τελευταίοι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τα κόκκινα δάνεια.

Τόνισαν στους εκπροσώπους ότι ακόμη και αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, αφού δεν υπάρχει η συνθήκη της ασυλίας των στελεχών των τραπεζών που θα ασχοληθούν με τις αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων.

Πήραν την απάντηση ότι το σχετικό νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο δικαιοσύνης θα ψηφιστεί μαζί με τα υπόλοιπα μέχρι και τις 15 Μαΐου.