Τρίτη 16 Αυγούστου 2022 -

Αποκαλύψεις Ζάεφ για το Σκοπιανό: Έκλεισαν τα 3 από τα 7 ανοικτά θέματαΣε σημαντικές αποκαλύψεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για το Σκοπιανό προέβη σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο Νεγκοτίνο ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι έχουν κλείσει τρία από τα επτά ανοικτά θέματα με την Ελλάδα τονίζοντας, πάντως, πως δεν θέλει να φανεί ότι «διαπραγματευόμαστε μέσα από τα media».

«Ο μεσολαβητής, Μάθιου Νίμιτς διευθύνει τη διαδικασία, γνωρίζει τι είναι αποδεκτό και τι δεν είναι για κάθε ένα από τα δύο μέρη», είπε ακόμη ο κ. Ζάεφ, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι όλα τα ανοικτά ζητήματα έχουν συζητηθεί. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες άρχισαν επί επτά ζητημάτων και συνεχίζονται επί τεσσάρων, πράγμα που σημαίνει ότι ήδη τρία έχουν ρυθμισθεί – χωρίς πάντως να τα κατονομάσει.

Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων ανέφερε πως χώρα του θέλει λύση στο θέμα του ονόματος και πως η κυβέρνηση του κάνει το καλύτερο που μπορεί για να διαμορφώσει εσωτερική συναίνεση εντός της χώρας με σκοπό την τελική λύση. «Είμαστε όλοι αισιόδοξοι για την επίτευξη λύσης. Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε μια λύση για το συμφέρον των πολιτών των δύο χωρών. Αν θέλουμε πραγματικά να βρούμε λύση, είναι εφικτό. Η διαδικασία έχει ενώπιον της ένα χρονοδιάγραμμα. Ελπίζω ότι στα επόμενα βήματα θα εναρμονιστούν οι θέσεις μας για τα ανοιχτά θέματα, τα οποία θα πρέπει κυριολεκτικά να λειτουργήσουν ως γέφυρα ενότητας και με στόχο μια λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας με το συνταγματικό μας όνομα», πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ ζητώντας να δοθεί μια ευκαιρία στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά τον γεωγραφικό προσδιορισμό, ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ότι είναι μια επιλογή, που μπορεί να αποδεχθεί η χώρα του. «Ένας γεωγραφικός προσδιορισμός είναι αποδεκτή λύση: αυτό σημαίνει ότι έχουμε ήδη απορρίψει κάθε άλλη πρόταση που είχε κατατεθεί συμπεριλαμβανομένου του χρονικού προσδιορισμού», είπε και πρόσθεσε: «Όπως είναι κατανοητό οι βασικές θέσεις είναι κρίσιμες, δηλαδή το όνομα, το σύνταγμα (αν θα αλλάξει ή όχι), η γλώσσα και άλλα θέματα που έχουν ήδη αναφερθεί. Αυτά είναι η ουσία της διαπραγμάτευσης καθαυτής».