Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Από 1η Οκτωβρίου αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου



Ακόμα και στις παιδικές χαρές θα εφαρμοστεί από την 1η Οκτωβρίου ο αντικαπνιστικός νόμος, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια! Μάλιστα όπως προανήγγειλε μέσω του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, τις επόμενες μέρες στο νομοσχέδιο για την ανάπτυξη που θα έρθει στη Βουλή, θα υπάρχουν ρυθμίσεις που συμπληρώνουν τον αντικαπνιστικό νόμο σε ό,τι έχει να κάνει με την καθολική εφαρμογή του.

«Εμείς θέλουμε να μειωθεί το κάπνισμα που έχει βλαβερές συνέπειες, κυρίως για τα παιδιά μας και τους παθητικούς καπνιστές, σεβόμενοι το δικαίωμα του καπνιστή να καπνίσει, σε χώρους, όμως, όπου επιτρέπεται», σημείωσε.

Όπως τόνισε, «αυτό σημαίνει ότι ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμόζεται παντού στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στους κλειστούς αθλητικούς χώρους ακόμα και στις παιδικές χαρές. Στους ανοιχτούς χώρους, όπου υπάρχουν παιδιά και κινούνται γύρω-γύρω παιδιά και ανήλικοι, είναι ανεπίτρεπτο κανείς να καπνίζει».

Πρόστιμα ανάλογα το παράπτωμα
Ο Βασίλης Κικίλιας ξεκαθάρισε ότι θα υπάρχουν πρόστιμα ανάλογα με τη βαρύτητα του παραπτώματος, αλλά πρόσθεσε ότι ο Έλληνας έχει και συλλογική συνείδηση και ατομική ευθύνη και φιλότιμο. «Και η τιμωρητική λογική, την οποία υποστήκαμε, αν θέλετε, όλα αυτά τα χρόνια και με τα μνημόνια, ότι κάποιοι μας "κουνάνε το δάχτυλο" από έξω προς τα μέσα και μας λένε "αυτό θα κάνετε", εμένα δεν με βρίσκει σύμφωνο και θεωρώ ότι άλλη προσέγγιση θέλουν οι συμπολίτες μας», επισήμανε.

Ωστόσο, ο υπουργός υποστήριξε ότι θα ακολουθηθεί το κατασταλτικό μέρος του νόμου, το οποίο ορίζεται από την νομοθεσία που θα έρθει στη Βουλή και υπογράμμισε: «Υπάρχει πάρα πολύς κόσμος, μη καπνιστές και καπνιστές, το δείχνουν οι έρευνες πλέον των οποίων η συντριπτική πλειονότητα, πάνω από 75%, συμφωνεί ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος. Ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί από τις αρχές του επόμενου μήνα καθολικά».

Τη δήλωση του υπουργού για απαγόρευση του καπνίσματος στις παιδικές χαρές χαιρέτισε η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ). «Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί, βεβαίως, ένα είδος τιμωρίας των καπνιστών. Αποτελεί, απλά, ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των μικρών παιδιών και του περιβάλλοντος και ένα δείγμα πολιτιστικής προόδου της κοινωνίας μας», τονίζει η ΕΑΕ. Αναφέρεται επίσης στην πρωτοβουλία που είχε αναλάβει για τις παιδικές χαρές πριν από μία τετραετία και «απέδωσε σύντομα καλά αποτελέσματα», όπως τονίζει.