Κυριακή 14 Ιουλίου 2024 -

Αντίθετη η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίωνΤην αντίθεσή τους με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων εκφράζουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στη συνεδρίασή της με αριθμό 6/13−12−2023 κατέληξε, ομόφωνα, στο παρακάτω ψήφισμα:

«Η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών έχει μακρά και επιτυχή ιστορία στα πλαίσια του ΕΜΠ, ενός διακεκριμένου διεθνώς Δημόσιου Πανεπιστημίου. Μπροστά στην αυξανόμενη φιλολογία που επιχειρεί να υποτιμήσει την αξία της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και να παρακάμψει την συνταγματικά κατοχυρωμένη αποκλειστικότητά της ως Ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα η Σχολή έχει την ανάγκη να δηλώσει:

  • Υπερασπιζόμαστε σθεναρά τη δημόσια Ανώτατη εκπαίδευση και τη δημοκρατική λειτουργία της στα πλαίσια της Πανεπιστημιακής αυτοδιοίκησης.
  • Ζητάμε άμεσα την αναβάθμιση της δημόσιας χρηματοδότησης που η μείωσή της απεργάζεται την απαξίωση των Ανώτατων Ιδρυμάτων. Ζητάμε επίσης την ταχεία αντιμετώπιση των προβλημάτων υποστελέχωσης των ΑΕΙ που διαρκώς οξύνονται με ευθύνη της πολιτείας.
  • Είμαστε κατά των μεθοδεύσεων που επιχειρούν παρακάμπτοντας το Σύνταγμα να επιτρέψουν την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η δημόσια δωρεάν και
    υψηλού επιπέδου ανώτατη εκπαίδευση είναι κατάκτηση της κοινωνίας μας και υπηρετώντας την ως εκπαιδευτικοί δηλώνουμε ότι μαζί με την κοινωνία θα την
    υπερασπιστούμε.