Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Άνοιξε η ψαλίδα των επιτοκίων τον Ιούλιο



«Άνοιξε ελαφρώς η ψαλίδα των επιτοκίων τον Ιούλιο» καθώς τα επιτόκια χορηγήσεων αυξήθηκαν ενώ των καταθέσεων έμειναν αμετάβλητα, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Πιο συγκεκριμένα, το επιτοκιακό περιθώριο, δηλαδή η διαφορά των δύο παραπάνω επιτοκίων, διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στο 4,41% από 4,11% που ήταν τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο ότι το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,30%.

Ειδικότερα, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά και από επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητα στο 0,09% και 0,14% αντίστοιχα. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,62%.

Ταυτοχρόνως, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 32 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,71%.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,34%. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 186 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 10,32%.

Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,19%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων παρουσίασε επίσης μείωση κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,95%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας και κυμαινόμενου επιτοκίου1 αυξήθηκε κατά 44 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,82%.

Αναλυτικότερα, το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,44%, για δάνεια άνω των 250.000 μέχρι και 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 29 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,57%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ παρουσίασε αύξηση κατά 36 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,63%. Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,05%. .