Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αναβολή της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ μετά από παρέμβαση της ΓΕΝΟΠ



Για τις 11 Ιουλίου αναβλήθηκε η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ που θα αποφάσιζε σήμερα την εκκίνηση των διαδικασιών για τον ΑΔΜΗΕ, ύστερα από την ένταση που δημιουργήθηκε με συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ.

Η Ομοσπονδία ζήτησε να μη ληφθεί απόφαση για το θέμα ενώ συνδικαλιστές ανήρτησαν πανό με το σύνθημα "Ο ΑΔΜΗΕ δεν πωλείται, δεν τεμαχίζεται". Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης έκρινε ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί η συνέλευση και εισηγήθηκε την αναβολή της, εισήγηση που έγινε δεκτή. Πραγματοποιήθηκαν ωστόσο οι τοποθετήσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη αλλά και του προέδρου της ΓΕΝΟΠ Γ. Αδαμίδη ο οποίος επανέλαβε την επίθεση κατά της διοίκησης της εταιρίας.

Στην ομιλία του ο υπουργός τόνισε ότι με τη διαπραγμάτευση που προηγήθηκε, διασφαλίστηκε ο δημόσιος χαρακτήρας τόσο της ΔΕΗ όσο και του ΑΔΜΗΕ με την κατάργηση των προηγούμενων συμφωνιών για τη μικρή ΔΕΗ. Σημείωσε ότι το τοπίο στην ενέργεια αλλάζει ραγδαία και κάλεσε τη διοίκηση της ΔΕΗ να έχει πάντοτε κατά νου ένα έξυπνο μοντέλο διακυβέρνησης και χρήστης διαχείρισης η οποία όπως είπε δεν ήταν πάντοτε δεδομένη στο Δημόσιο, αλλά και να κερδίσει το χαμένο έδαφος στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να προχωρήσει με πιο αποφασιστικά βήματα στην αγορά φυσικού αερίου και να επενδύσει στην καινοτομία. Επεσήμανε ακόμη την ανάγκη να εξεταστούν οι προτάσεις για συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα τόσο στον τομέα της παραγωγής όσο και της προμήθειας ώστε να εντοπιστούν τα υπέρ και τα κατά και να επιλεγεί η βέλτιστη λύση.

Για το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ ο υπουργός ανέφερε ότι "Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο" και ότι ένα μέρος της δόσης που αποδεσμεύτηκε μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα πρέπει να διοχετευθεί στη ΔΕΗ για την εξόφληση οφειλών του Δημοσίου. Τόνισε ακόμη ότι μετά τις τελευταίες αποφάσεις που δείχνουν ευελιξία από την πλευρά της επιχείρησης, πρέπει να γίνει κατηγοριοποίηση των οφειλών ώστε να επιλεγούν τα κατάλληλα βήματα για την είσπραξή τους αλλά και διαγραφή των οφειλών που είναι ανέφικτο να εισπραχθούν, πχ από επιχειρήσεις που έχουν κλείσει από δεκαετίες.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία πιστοποιεί το αδιέξοδο των πολιτικών που εφαρμόστηκαν στην ΕΕ τα προηγούμενα χρόνια με διαφορετική ένταση σε κάθε χώρα και ότι αν οι ηγέτες της ΕΕ δεν εξάγουν τα κατάλληλα συμπεράσματα, τότε θα βρεθούμε σε πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης επανέλαβε ότι η Ομοσπονδία θα προσφύγει με ασφαλιστικά μέτρα κατά του διαγωνισμού για την πώληση "πακέτου" μετοχών του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή ενώ υπενθύμισε ότι στην περυσινή γενική συνέλευση υπήρχε ταύτιση με τη διοίκηση υπέρ της διατήρησης του ΑΔΜΗΕ στον όμιλο ΔΕΗ και ζήτησε την αναβολή λήψης απόφασης.

Κάλεσε τη διοίκηση της επιχείρησης να μη συνδέσει τη θητεία της με τη διάλυση του ομίλου ενώ σε υψηλούς τόνους διερωτήθηκε αν πρέπει να φορέσει μαύρο περιβραχιόνιο και να αυτοπυροβοληθεί για το γεγονός ότι η ΓΕΝΟΠ αντιδρούσε στην κατασκευή ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής κατά την περίοδο 1990-1993. Προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο λουκέτου στις λιγνιτικές μονάδες αν δεν χορηγηθούν δωρεάν δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στη ΔΕΗ.

Τόνισε, τέλος, ότι η ΓΕΝΟΠ επέστρεψε εντόκως το δάνειο που είχε λάβει από την επιχείρηση από το οποίο όπως είπε χαρακτηριστικά η ΔΕΗ κέρδισε 120.000 ευρώ.