Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Ανάσα για τους συνταξιούχους: Επιστροφή αναδρομικών στις συντάξεις



Θέμα χρόνου είναι η εφαρμογή αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με τις οποίες έχουν κριθεί παράνομες οι μειώσεις στις συντάξεις που επιβλήθηκαν μέσω των νόμων 4051 και 4093 το 2012 αλλά και την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών του νόμου 3986/2011.

Για το λόγο αυτό οι συνταξιούχοι θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες για να κατοχυρώσουν τα αναδρομικά που δικαιούνται. Οι λανθασμένες παρακρατήσεις του Ν.3986/2011 αφορούν σε επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ ή και άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από τα 1.300 ευρώ (μεικτά).Κατά τη διάρκεια του επανυπολογισμού των συντάξεων υπήρξαν μειώσεις και διαφοροποιήσεις των ποσών. Οι παρακρατήσεις ωστόσο του 2011 συνέχισαν να υπολογίζονται στα αρχικά ποσά.

Την ίδια στιγμή αρκετοί συνταξιούχοι αν και είχαν σύνολο αποδοχών κάτω από το κατώτατο πλαφόν των 300 ευρώ εντόπισαν σημαντικές μειώσεις των αποδοχών τους.

Ο επανυπολογισμός

Κατά των επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων και τις μειώσεις αυτών διαφοροποιήθηκε και το άθροισμα της κύριας και επικουρικής συνεπώς και το ποσό της παρακράτησης. Ωστόσο παρά το γεγονός πως χιλιάδες συνταξιούχοι άλλαξαν κλίμακα, οι παρακρατήσεις του εν λόγω νόμου συνεχίζουν με το ίδιο αρχικό ποσό.

Η υποβολή της αίτησης

Η υποβολή της αίτησης κατά της περικοπής της σύνταξης είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για τη διεκδίκηση της επιστροφής χρημάτων που παρακρατήθηκαν παρανόμως από τις επικουρικές συντάξεις. Προσοχή! Όπως επισημαίνει το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας επίσημα έντυπα για την υποβολή αίτησης δεν υπάρχουν .

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να συντάξετε εσείς την αίτηση και να την υποβάλετε ανάλογα με το Ταμείο σας, στον ΕΦΚΑ, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή στο ΕΤΕΑΕΠ. Οι φορείς είναι υποχρεωμένοι να παραλάβουν την αίτηση και να σας δώσουν αριθμό πρωτοκόλλου.