Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Ανακοινώνεται η νέα διοίκηση της ΔΕΗ - Ποιος θα είναι ο τεχνοκράτης manager επικεφαλής



Με την τοποθέτηση της νέας διοίκησης στην ΔΕΗ, η οποία εκτός απροόπτου αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα με στέλεχος από την αγορά, θα μπει σε εφαρμογή το σχέδιο εξυγίανσης για την εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που απαιτεί ορατά αποτελέσματα από το πρώτο κιόλας δίμηνο.

Ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε μία από τις τηλεοπτικές του συνεντεύξεις είπε πως ο νέος επικεφαλής της ΔΕΗ θα είναι μάνατζερ από την αγορά. Καθοριστικό ρόλο για να αποδεχθεί την πρόταση να αναλάβει το τιμόνι της ΔΕΚΟ ένας άνθρωπος με καλό track record στην αγορά, φαίνεται ότι έπαιξε η ύπαρξη ενός αξιόπιστου και συγκεκριμένου πλάνου που ο ίδιος θα κληθεί να φέρει σε πέρας. Διότι είναι αλήθεια ότι πριν τις προγραμματικές και την εξειδίκευση του πλάνου διάσωσης και εξυγίανσης της ΔΕΗ, υπήρχε επιφυλακτικότητα και η κυβέρνηση εισέπραξε αρνήσεις.

Η αγορά θέλει το πρόσωπο που να έχει προκριθεί κατόπιν των συνεντεύξεων και των βιογραφικών που συγκέντρωσε το Υπερταμείο να είναι ο Κρίτων – Λεωνίδας Αναβλαβής.

Πρόκειται για τον διευθύνοντα σύμβουλο της «S&B Ορυκτά» την περίοδο 2011 – 2015, που οδήγησε την εταιρία της οικογένειας Κυριακόπουλου στην αγκαλιά… της γαλλικής πολυεθνικής Imerys. Ο κ. Αναβλαβής με 25ετή θητεία στην ιστορική εξορυκτική βιομηχανία είχε διατελέσει και οικονομικός διευθυντής από το 2008 έως το 2011 βγάζοντας την τότε από τη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Είναι κάτοχος ΜΒΑ του INSEAD και πτυχίου (MSc) Μηχανολόγου Ναυπηγού του Newcastle University.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο κ. Αναβλαβής θα έχει καθήκοντα και προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας. Όπως και να χει η επιλογή της νέας διοίκησης της ΔΕΗ προϋποθέτει και τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της δημόσιας εταιρίας, διαδικασία την οποία θα πρέπει να εκκινήσει το Υπερταμείο.

Η αγορά περιμένει την αλλαγή σκυτάλης στην πολύπαθη επιχείρηση προκειμένου να ξεδιπλωθεί το σχέδιο για τα μέτρα διάσωσης και εξυγίανσης της, όπως φυσικά κι εκείνο της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ.