Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αιματηρή ληστεία στην Κηφισιά: Κρίσιμες ώρες για τον 52χρονο. Οι ληστές ήθελαν ομήρους



Η σύζυγος του άτυχου 52χρονου επιχειρηματία, είναι η μοναδική αυτόπτης μάρτυρας της αιματηρής συμπλοκής καθώς όλα εξελίχθηκαν μπροστά στα μάτια της.

«Μαζί ξυπνήσαμε. Είχαμε ακούσει θορύβους. Ο Αλέξανδρος πήγε προς την πόρτα της κρεβατοκάμαρας. Τότε άνοιξε η πόρτα και βρέθηκε αντιμέτωπος με έναν άνδρα που φορούσε κουκούλα και έναν δεύτερο πίσω του. Είδα τον ληστή να χτυπά τον Αλέξανδρο με ένα σιδερένιο αντικείμενο στο κεφάλι. Ήταν πολύ απειλητικοί και επιθετικοί. Έβριζαν και απειλούσαν σε καλά ελληνικά.

Ο σύζυγός μου συνέχισε να αντιστέκεται και να χτυπά τον ληστή. Τότε είδα τον δεύτερο δράστη να πυροβολεί τον άνδρα μου από πίσω. Έπεσε αιμόφυρτος στο πάτωμα και οι ληστές άρχισαν να τρέχουν», αυτές ήταν οι πρώτες αναφορές της σοκαρισμένης συζύγου του επιχειρηματία, στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής, λίγο πριν ο 52χρονος μπει στο χειρουργείο.

Την ώρα της ληστείας μέσα στο σπίτι ήταν επίσης ο ένας από τους γιους της οικογένειας, ο οποίος κοιμόταν στη σοφίτα, καθώς επίσης και η οικιακή βοηθός από τις Φιλιππίνες, οι οποίοι όμως κατάλαβαν καθυστερημένα το περιστατικό. δεν αντελήφθησαν το παραμικρό. Εξαιτίας του πολύωρου χειρουργείου του συζύγου της, αναμένεται να δώσει κατάθεση αργότερα όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Η κατάσταση της υγείας του

Γιατροί πολλώνειδικοτήτων της χειρουργικής συμμετείχαν στην πρώτη πολύωρη επέμβαση και ανάμεσά τους και θωρακοχειρουργός, ο οποίος κλήθηκε από το νοσοκομείο «Η Σωτηρία».

Το θύμα είχε υποστεί ρήξη ήπατος και νεφρού με τις σφαίρες να έχουν πλήξει δύο σπονδύλους στη θωρακική χώρα και στη μέση. Μετά από επτά ώρες στο χειρουργείο οδηγήθηκε στη ΜΕΘ, ωστόσο επειδή η αιμορραγία συνεχίστηκε αποφασίστηκε να μεταφερθεί εκ νέου στο χειρουργείο.

Μετά και από το 2ο χειρουργείο, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ, σε βαθιά καταστολή, ενώ στηρίζεται μηχανικά και η αναπνοή του.

Δεν… κοιμήθηκε

Ο 52χρονος δεν έκανε τον… κοιμισμένο, δεν μπόρεσε να εφαρμόσει τις σωστές, όπως αποδεικνύεται, συμβουλές της Ελληνικής Αστυνομίας. Λειτουργώντας με το ένστικτο αυτοπροστασίας θέλησε να προστατεύσει την γυναίκα του και τα δύο παιδιά του. Οι δύο κουκουλοφόροι ένοπλοι ληστές ήθελαν να τους πάρουν ομήρους για να τους αποκαλύψουν που είχαν χρήματα και κοσμήματα.

Η πρώτη έρευνα των ληστών για κλοπιμαία είχε αποβεί άκαρπη. Έφθασαν μέχρι το υπνοδωμάτιο του 1ου ορόφου της μονοκατοικίας. Ο 52χρονος επιχειρηματίας είχε αντιληφθεί την ξένη παρουσία στο σπίτι του και σηκώθηκε να δει τι συνέβαινε. Αρχικά απειλήθηκε με λοστό, με αποτέλεσμα να αντιδράσει και να έρθει σε συμπλοκή με τους ληστές.

Ο δεύτερος δράστης, κατάλαβε ότι το θύμα δεν ήταν του… χεριού τους και υπό τον φόβο σύλληψής τους, τον πυροβόλησε τρεις φορές στην πλάτη με αποτέλεσμα να υποστεί ρήξη ήπατος, αιμορραγία στον θώρακα, τραύμα στον πνεύμονα, άλλα τραύματα στο κεφάλι και τα πόδια και να δίνει πολύωρη μάχη για τη ζωή του στο χειρουργείο του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών.

«… δεν είμαστε Φαρ Ουέστ»

Πολύ πρόσφατα, και σχετικά με την υπόθεση του 88χρονου στη Γλυφάδα, ο οποίος αμυνόμενος στην εισβολή των ληστών πυροβόλησε τον έναν από αυτούς, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας σε συνέντευξή του είχε καταδικάσει την αντίδραση του ηλικιωμένου, δηλώνοντας: «εδώ δεν είμαστε Φαρ Ουέστ, εδώ δεν μπορεί ο κάθε πολίτης να κάνει να κατέχει και να κάνει χρήση του όπλου από μόνος του, απλά γιατί βρέθηκε σε δύσκολη θέση», ενώ παρομοίασε την κίνησή του με τον... μακελάρη στο Πάρκλαντ της Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αναφορικά με τις ελλείψεις στην αστυνόμευση και την αύξηση των ληστρικών εισβολών σε κατοικίες είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Το να φυλάμε κάθε σπίτι ή να φυλάμε κάθε γειτονιά, να φυλάει η Αστυνομία είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο, μακάρι να υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Πιστεύω ότι τα νέα μέτρα θα αποδώσουν σε συνδυασμό με το χτύπημα που γίνεται σε συγκεκριμένα κυκλώματα».

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γ. Θωμάκος μετά την αιματηρή επίθεση προσδιόρισε τα προβλήματα αστυνόμευσης στην περιοχή του: «Οι ενοποιήσεις κάποιων Αστυνομικών Τμημάτων και η μείωση περιπολικών των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. προκάλεσαν σοβαρά ελλείμματα στην αστυνόμευση της περιοχής. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως ανακύπτει από την προσήλωση των αστυνομικών δυνάμεων σε στατικές φυλάξεις χαρακτηρισμένων στόχων στην Κηφισιά και όχι οι περιπολίες γύρω από αυτούς».

«Τους ήθελαν ομήρους»

Οι δύο ληστές, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, εισέβαλλαν στην μονοκατοικία, που βρίσκεται στην οδό Κηφισού στην Κάτω Κηφισιά, σε ένα συγκρότημα τεσσάρων κατοικιών, λίγο πριν από τις 05:00 χθες τα ξημερώματα, από μία ανασφάλιστη μπαλκονόπορτα του ισογείου. Αρχικά ερεύνησαν τους κάτω χώρους του σπιτιού, ενδεχομένως χωρίς να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα γι αυτούς σε επίπεδο κλοπιμαίων.

Ανέβηκαν στον 1ο όροφο της κατοικίας και κινήθηκαν προς το υπνοδωμάτιο, με σκοπό, όπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., να ακινητοποιήσουν τους ενοίκους και με τη βία να τους αποσπάσουν πληροφορίες για το που έχουν χρήματα, κοσμήματα και τιμαλφή.

Ο 52χρονος, ιδιοκτήτης επιχείρησης με ηλεκτρονικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, και η σύζυγός του φαίνεται να κατάλαβαν ότι ληστές είχαν εισβάλει στο σπίτι του. Στο εσωτερικό της κατοικίας βρίσκονταν η σύζυγός του, ο ένας γιος και η οικιακή βοηθός. Ο επιχειρηματίας ήρθε αντιμέτωπος με τους ληστές, και αντέδρασε στις προθέσεις τους. Ο ένας δράστης βρίζοντας και φωνάζοντας στα ελληνικά, άρχισε να τον χτυπά με έναν σιδερένιο λοστό προκαλώντας του τραύματα στο κεφάλι και το σώμα.

Ο επιχειρηματίας συνέχισε να αντιστέκεται και να χτυπά τον δράστη. Ο δεύτερος ληστής θέλοντας να «απελευθερώσει» τον συνεργό του πυροβόλησε τον 52χρονο, πισώπλατα από κοντινή απόσταση, τουλάχιστον τρεις φορές. Στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή χωρίς ακόμη να έχει διαπιστωθεί αν άρπαξαν κλοπιμαία, ενώ οι αστυνομικοί βρήκαν κάλυκες από πιστόλι των 9ΜΜ.

Η μονοκατοικία στην Κηφισιά δεν διαθέτει κάμερες ασφαλείας, ούτε καν συναγερμό, με τους αστυνομικούς να αναζητούν οπτικό υλικό από γειτονικά σπίτια σε μία προσπάθεια εντοπισμού των υπόπτων και κυρίως του μέσου διαφυγής τους. Την ίδια ώρα κλιμάκια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών εξερεύνησαν τον χώρο αναζητώντας γενετικό υλικό και αποτυπώματα των δραστών.

Τις επόμενες ημέρες οι αστυνομικοί θα πάρουν κατάθεση από τη γυναίκα του επιχειρηματία καθώς, όπως είναι φυσικό, τώρα είναι αρκετά σοκαρισμένη και αυτό που προέχει είναι ο σύζυγός της να κερδίσει τη μάχη να κρατηθεί στη ζωή.

Δύο ακόμη εισβολές

Στις 03:00 τα ξημερώματα της 29ης Μαρτίου 2018, τρεις άγνωστοι εισέβαλλαν σε μονοκατοικία 54χρονης πρώην συζύγου γνωστού εφοπλιστή στην Γλυφάδα. Με την απειλή πιστολιών ακινητοποίησαν την ίδια, την οικιακή βοηθό και τις δύο κόρες της. Την ανάγκασαν να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο από το οποίο, σύμφωνα με την καταγγελία, άρπαξαν 250.000 ευρώ σε μετρητά και κοσμήματα η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 4.000.000 ευρώ.

Τα ξημερώματα της επόμενη μέρας δύο άγνωστοι εισέβαλλαν  σε μονοκατοικία 83χρονης στην Σαλαμίνα. Την ακινητοποίησαν και άρπαξαν χρήματα και κοσμήματα.

Στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.

Ληστείες σε σπίτια: 708 (1,9 την ημέρα)

Μόνο στην Αττική: 498

Διαρρήξεις σε σπίτια: 22.043 (60 την ημέρα)

Μόνο στην Αττική: 12.809