Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

«Αγ.Ζώνη ΙΙ»: Αν το πλήρωμα ήταν στη θέση του, θα είχε αποφευχθεί η καταστροφή



Η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγ. Ζώνη ΙΙ» δεν έχει σχέση με τα ρήγματα που εντοπίστηκαν από τον έλεγχο του πλοίου ενώ θα μπορούσε να αποφευχθεί η μεγαλύτερο οικολογική καταστροφή του Σαρωνικού εάν υπήρχε το απαραίτητο πλήρωμα στο πλοίο.

Αυτό αναφέρεται – σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας τα «ΝΕΑ» στα συμπεράσματα της πραγματογνωμοσύνης που διενεργήθηκε από δύο πραγματογνώμονες οι οποίοι ορίστηκαν από την Εισαγγελία Πειραιά και αναμένεται να παραδοθεί άμεσα – ίσως και εντός της ημέρας – στον 5ο τακτικό ανακριτή Πειραιά.

Οι δύο πραγματογνώμονες είναι κατηγορηματικοί: ανεξάρτητα από την αιτία των ρηγμάτων (μηχανική καταπόνηση, αστοχία υλικού ή άλλος λόγος) δεν υπάρχει αιτιώδης σχέση με τη βύθιση του Αγία Ζώνη ΙΙ.

Οι ειδικοί θεωρούν πως αν την ώρα που άρχισε η εισροή των υδάτων υπήρχαν πάνω  στο αγκυροβολημένο δεξαμενόπλοιο οι υπεύθυνοι/αξιωματικοί καταστρώματος και μηχανοστασίου τότε θα είχαν δύο επιλογές για να αποφευχθεί η βύθιση:

– θα είχαν θέσει σε εφαρμογή τη διαδικασία απάντλησης υδάτων

– θα μπορούσαν να θέσουν σε λειτουργία τη μηχανή του πλοίου και να οδηγήσουν το Αγία Ζώνη ΙΙ στην κοντινότερη ακτή που δεν απείχε πάνω από 500 μέτρα.