Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

"Αεροδρόμιο Μίκρας" - Διευκρινίσεις μετά την αναστάτωση που προκάλεσε ο Τσίπρας (βίντεο)



Μια αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τα Σκόπια προκάλεσε μίνι... πανικό καθώς αναφέρθηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης ως Μίκρα, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Ζόραν Ζάεφ, στη Βόρεια Μακεδονία.

Ως γνωστόν, ο αερολιμένας της Θεσσαλονίκης αναφέρονταν ως «αεροδρόμιο Μίκρας» μέχρι το 1992 οπότε και μετονομάστηκε σε αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Η αναφορά του πρωθυπουργού προκάλεσε σάλο αντιδράσεων στα social media καθώς θεωρήθηκε από πολλούς ως προάγγελος για αλλαγή ονόματος στο ελληνικό αεροδρόμιο. Πηγές του Πενταγώνου μιλώντας στο iefimerida.gr εξήγησαν ότι ο κ. Τσίπρας αναφερόταν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μίκρας.

Επιπλέον, πηγές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, διευκρίνιζαν ότι το ραντάρ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που θα χρησιμοποιηθεί για την υποβοήθηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Βόρειας Μακεδονίας και στο οποίο αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, βρίσκεται στο Τρίλοφο της Μίκρας, εκτός του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

 

Στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αρχικά στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να αναλάβει «καθήκοντα εναέριας αστυνόμευσης στην περιοχή της Βόρειας Μακεδονίας». Συνέχισε όμως μιλώντας για τη συμφωνία ανάμεσα στις υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας των δύο χωρών, όταν έκανε λόγο για «αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη».

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε:

«Για να μην μιλάμε μόνο για το στρατιωτικό σκέλος, σημαντική είναι και η συμφωνία ανάμεσα στις υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας, για τη βοήθεια που θα δώσουμε και σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση στελεχών της Βόρειας Μακεδονίας, ότι αφορά όμως και την τεχνική βοήθεια μέσω του ραντάρν υψηλής τεχνολογίας που διαθέτουμε στο αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη, να μπορέσουμε να δώσουμε σημαντική τεχνική υποστήριξη στον τομέα της ασφάλειας των πτήσεων».

Η επίμαχη αναφορά του κ. Τσίπρα στο 51:40 του βίντεο