Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Το 2022 έρχεται με 4η δόση εμβολίων και νέα φάρμακα



Τέταρτη δόση εμβολίων έναντι της Ομικρον, αντιιικά φάρμακα και μέτρα: αυτά είναι τα «υπερόπλα» με τα οποία πρόκειται να… εξοπλιστεί και η χώρα μας ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του νέου έτους.

Αλλωστε, η απειλητική μετάλλαξη που αναδύθηκε στα τέλη Νοεμβρίου προλόγισε τις δυσκολίες του 2022, ενεργοποιώντας την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως για την ενίσχυση της γραμμής άμυνας σε όλα τα πανδημικά μέτωπα. Ηδη, άλλωστε, το Ισραήλ έδωσε το παράδειγμα, σπεύδοντας να ανακοινώσει την Τρίτη τη χορήγηση τέταρτης εμβολιαστικής δόσης στους πολίτες άνω των 60 ετών και στο νοσηλευτικό προσωπικό, με τα υπάρχοντα όμως σκευάσματα.

Υπό τις εξελίξεις αυτές, η Moderna ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι κλινικές μελέτες για την παρασκευή ενός νέου εμβολίου που θα στοχεύει στην παραλλαγή Ομικρον.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τον εκτελεστικό διευθυντή της φαρμακοβιομηχανίας Στεφάν Μπανσέλ, είναι σχετικά εύκολη η τροποποίηση στο υπάρχον σκεύασμα για μεγαλύτερη προστασία έναντι του «εχθρού» που εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο με ταχύτατους ρυθμούς. Είχαν προηγηθεί οι ανακοινώσεις της εταιρείας Pfizer, σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγή ενισχυμένων εμβολίων που θα είναι έτοιμα τον Μάρτιο.

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η ταχεία εξάπλωση του μολυσματικότερου μέχρι σήμερα πανδημικού στελέχους συρρικνώνει ραγδαία το χρονικό παράθυρο αντίδρασης μέσω της εμβολιαστικής κάλυψης, παρότι οι τρίτες και τέταρτες δόσεις φαίνεται να ισχυροποιούν το «τείχος ανοσίας». Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ενεργοποίηση του συναγερμού προέβλεψε την επικράτηση της μετάλλαξης που πρωτοεμφανίστηκε στην Μποτσουάνα ακόμη και από τον πρώτο μήνα του 2022, υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων (πλην των εμβολίων).

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο διευθυντής της Ομάδας Ανθρώπινων Ρετροϊών του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο των ΗΠΑ Γεώργιος Παυλάκης, στο περιθώριο webinar που διοργάνωσε το ΕΚΠΑ, εμφανίστηκε εξίσου ανήσυχος. Και τόνισε πως το πέμπτο κύμα που θα σηκώσει η Ομικρον μπορεί να ελεγχθεί μόνο με τον περιορισμό των ανθρώπινων επαφών. Υπογραμμίζεται, εντούτοις, πως ο παγκοσμίου φήμης έλληνας επιστήμονας επέμεινε πως σε βάθος χρόνου η μόνη ριζική λύση για την εξάλειψη του SARS-CoV-2 σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τα εμβόλια, εκτιμώντας ότι είναι πολύ πιθανό να γίνουν υποχρεωτικά διότι είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής.

Ολα τα σενάρια ανοιχτά

Η κυβέρνηση, παρακολουθώντας στενά τις αγωνίες, τα δεδομένα και τις εισηγήσεις της επιστημονικής κοινότητας, αφήνει όλα τα σενάρια ανοιχτά μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης «ασφαλείς γιορτές».

Αλλωστε, ο Πρωθυπουργός έδειξε την πρόθεση λήψης μέτρων μετά την Πρωτοχρονιά, εστιάζοντας σε πρώτη φάση στις δοκιμασμένες λύσεις της τηλεργασίας και στις ρυθμίσεις που αφορούν το ωράριο εστίασης και διασκέδασης. «Εχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όχι πάντως αναστολή της λειτουργίας των σχολείων, και όλα θα κριθούν από τα τότε δεδομένα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους υπουργούς του κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου της Τρίτης.

Αλλωστε, δεν έχουν αποκλειστεί τα σενάρια για αναβολή της επαναλειτουργίας των σχολείων αλλά και για αυστηροποίηση των μέτρων που αφορούν την κινητικότητα των πολιτών, ιδίως τις νυχτερινές ώρες. Υπενθυμίζεται, δε, πως στο τραπέζι βρίσκεται και η επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού σε άλλους νευραλγικούς τομείς του δημοσίου τομέα (π.χ. Eνοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας), όπως επεσήμανε ο σύμβουλος του υπουργού Υγείας, Μπάμπης Καραθάνος, μιλώντας την Τρίτη στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Αντιιικά φάρμακα

Εν τω μεταξύ, οι γιατροί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης έναντι του πανδημικού ιού επενδύουν στα νέα φάρμακα, τα οποία υπόσχονται να μετριάσουν την ένταση του κύματος που θα… σκάσει στα νοσοκομεία. Μάλιστα, και όπως εξήγησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νικόλαος Σύψας, στο πλαίσιο του ίδιου webinar, η πορεία ανάπτυξης φαρμάκων έναντι του SARS-CoV-2 έχει σημαντικές ομοιότητες με εκείνη των αντιιικών φαρμάκων έναντι του ιού HIV.

Και αυτό διότι στόχος τους είναι να αναστείλουν τη διαδικασία εισόδου του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα και της αναπαραγωγής του εντός των κυττάρων. Επεσήμανε, μάλιστα, πως η αποτελεσματικότητα των νέων, πολλά υποσχόμενων θεραπειών δεν επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις. Εχουν, όμως, και περιορισμούς, καθώς το «κλειδί» είναι να χορηγηθούν στα πρώτα στάδια της νόσου.

Αντιθέτως, τα μονοκλωνικά αντισώματα φαίνεται να παροπλίζονται εξαιτίας της Ομικρον. Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει στα χέρια του ο καθηγητής, από τα επτά μονοκλωνικά αντισώματα που κυκλοφορούν σήμερα, μόνο ένα φαίνεται να έχει αποτελεσματικότητα στη λοίμωξη που προκαλεί το νέο στέλεχος (σοτροβιμάμπη).