Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

«Πρωταθλήτρια» Ευρώπης σε εταιρική αξία η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ



Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι η ομάδα με την μεγαλύτερη εταιρική αξία στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα του δικτύου εταιρειών παροχής υπηρεσιών KPMG.

Βάσει της έκθεσης «Football Clubs’ Valuation: The European Elite 2017», με εταιρική αξία που ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, οι «Κόκκινοι Διάβολοι» άφησαν στη δεύτερη θέση τη Ρεάλ Μαδρίτης, της οποίας η εταιρική αξία εκτιμάται στα 2,9 δισ. ευρώ.

Ακολουθούν Μπαρτσελόνα και Μπάγερν Μονάχου, ενώ η πρώτη πεντάδα κλείνει με την άλλη ομάδα του Μάντσεστερ, τη Σίτι.

Για να μπει ένας σύλλογος στο club της «Ευρωπαϊκής Elite» πρέπει να είναι ανάμεσα στους 50 πιο κερδοφόρους συλλόγους και να βρίσκεται μεταξύ των 50 πρώτων στην UEFΑ.

Αγγίζοντας συνολικά τα 29,9 δισ. ευρώ, η αξία των 32 κορυφαίων ποδοσφαιρικών συλλόγων της Ευρώπης αυξήθηκε κατά 14% σε σχέση με την περσινή σεζόν, σύμφωνα με την έρευνα.

Φέτος, 10 σύλλογοι είχαν αξία άνω του 1 δισ. ευρώ, δύο περισσότεροι σε σχέση με το 2016, με την ιταλική Γιουβέντους και τη βρετανική Τότεναμ να εισέρχονται για πρώτη φορά στην ελίτ.


 
 

Το 2017, οι ομάδες της αγγλικής Premier League κυριάρχησαν, καταλαμβάνοντας έξι θέσεις στην κορυφαία δεκάδα.

Πάντως, παρά την αγγλική κυριαρχία, η Ισπανία εξακολουθεί να είναι η μόνη χώρα με δύο συλλόγους με αξία άνω των 2 δισ. ευρώ (Ρεάλ και Μπαρτσελόνα). Επιπλέον, η συνολική αξία των ισπανικών συλλόγων στην κατάταξη αυξήθηκε κατά 10%, κυρίως λόγω της σημαντικής ανάπτυξης της Ατλέτικο Μαδρίτης (+34%) και της Σεβίλλης (+44%), αλλά και της εισόδου της Αθλέτικ Μπιλμπάο στη λίστα με τις 32 κορυφαίες ομάδες.

Έξι ομάδες που δεν έπαιξαν σε ένα από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης (Αγγλίας, Ισπανίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Γαλλίας) εξασφάλισαν μια θέση στην κατάταξη. Πρόκειται για τους Άγιαξ, Αϊντχόφεν, Μπενφίκα, Φενέρμπαχτσε, Γαλατασαράι και Μπεσίκτας.