Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Πιτίνο: Περιμένω το “ok” της οικογένειας μου και πάω Αθήνα



Ο Ρικ Πιτίνο έχει συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό για να γίνει ο νέος προπονητής του «τριφυλλιού» και παραδέχτηκε σε συνέντευξη που έδωσε ότι περιμένει να συμφωνήσει και η οικογένεια του για να ταξιδέψει στην Αθήνα, ενώ σχολίασε και πόσο πολύ του έχει λείψει η προπονητική.

Αναλυτικά όσα είπε ο 66χρονος προπονητής:

Για το ρόστερ της ομάδας:

«Ναι, έχω δει βίντεο. Ωστόσο δεν είναι ακόμα 100% βέβαιο καθώς θέλω να συζητήσω με την οικογένειά μου η οποία έχει φύγει για διακοπές. Έχουν χάσει αρκετά παιχνίδια και γι’ αυτό απομακρύνθηκε ο προηγούμενος προπονητής. Παρακολούθησα πάντως αρκετά βίντεο και το μπάσκετ εκεί είναι διαφορετικό. Ήμουν προπονητής και στην εθνική ομάδα του Πουέρτο Ρίκο. Μοιάζει στο παλιό ΝΒΑ καθώς είναι παιχνίδι επαφής όπως την εποχή που προπονούσα τον Όκλεϊ και τον Γιούινγκ. Είναι πολύ physical όχι όπως το τωρινό ΝΒΑ. Στην επίθεση η κυκλοφορία της μπάλας και οι αποστάσεις είναι εξαιρετικές».

Για το να μην συμφωνήσει η οικογένειά του:

«Έχουν θυσιάσει όλη τους τη ζωή για να με ακολουθούν σε ταξίδια. Το πιο σημαντικό σε μία οικογένεια είναι να τα πηγαίνεις καλά με τη γυναίκα σου και τα παιδιά σου. Ξέρουν πόσο πολύ αγαπώ να διδάσκω το παιχνίδι και πόσο πολύ μου έχει λείψει. Αν δεν είναι υπέρ αυτής της κίνησης θα ακολουθήσω τις επιθυμίες τους».

Για το τι περιμένει:

«Νομίζω ότι τα συμβόλαια είναι έτοιμα αλλά δεν τα έχω δει ακόμα. Περιμένω την έγκρισή της οικογένειας μου για να πάω για έξι μήνες. Δεν θέλω να σταματήσω να μαθαίνω. Είμαι 66 χρονών αλλά αν είσαι μία φορά δάσκαλος είσαι πάντα δάσκαλος. Είμαι ενθουσιασμένος στην προοπτική να επιστρέψω ξανά στις γραμμές».

Για το ότι είχε δηλώσει πως έχει τελειώσει με την προπονητική τον Σεπτέμβριο:

«Είναι ώρα να επιστρέψω στη δουλειά και στους πάγκους, για να συνεχίσω να διδάσκω μπάσκετ».

Για τον λόγο που αποδέχεται αυτή τη δουλειά:

«Προφανώς και θέλω να συμβεί αυτό. Όταν έχεις προβλήματα, το 80% των ανθρώπων δεν ενδιαφέρονται και το υπόλοιπο 20% διασκεδάζει που τα έχεις. Το ίδιο και στην περίπτωση με το σκάνδαλο που υπήρξε το 80% δεν ενδιαφέρεται αν είσαι αθώος και το 20% χαίρονται που περνάς δύσκολα. Δεν θέλω να αφήσω το παιχνίδι με αυτόν τον τρόπο. Δεν θα ανεχτώ κάτι τέτοιο. Ελπίζω ότι η Ελλάδα δεν θα είναι ο τελευταίος μου σταθμός. Ίσως μείνω εκεί, ίσως μείνω στην Euroleague, ενώ μπορεί να επιστρέψω στο ΝΒΑ ή σε κάποιο κολέγιο. Δεν ξέρω τι ευκαιρίες θα μου δοθούν, αλλά δεν θα έχω τελειώσει έτσι την καριέρα μου».

Για το πόσο πολύ θέλει να γυρίσει στους πάγκους κι αν δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτό επισήμανε:

«Ήμουν στο Μαϊάμι κι έκανα πράγματα που δεν είχα κάνει ποτέ και διασκέδασα τη ζωή, αλλά υπήρχαν στιγμές που σκεφτόμουν πόσο πολύ μου λείπει να προπονώ. Να είσαι προπονητής είναι στο αίμα σου, είναι εθισμός και δεν μοιάζει με τίποτα άλλο. Σου λείπει η επαφή με τους παίκτες, σου λείπει η εξέλιξη των παικτών, η ένταση στη γραμμή μπροστά στον πάγκο και η ανταγωνιστική φύση του παιχνιδιού και δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτό. Το ξέρω ότι δεν μπορώ. Ορισμένοι άνθρωποι τα πήγαν τέλεια, αφού σταμάτησαν να ασχολούνται με το παιχνίδι. Πέρασα δύσκολες στιγμές σκεπτόμενος ότι δεν θα προπονήσω την επόμενη μέρα».

Σχετικά με το θέμα που είχε δημιουργηθεί με τους διαιτητές μετά τον αγώνα Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού:

«Όχι ήταν ο ιδιοκτήτης. Μου έκανε εντύπωση όταν το διάβασα, αλλά μίλησα με τον ιδιοκτήτη και είναι ένας πολύ παθιασμένος άνθρωπος που θέλει να νικάει, αγαπάει την ομάδα του και δεν εμπλέκεται στο κοουτσάρισμα που είναι καλό και δεν νοιάζεται για τους διαιτητές».

Για το μπάσκετ της FIBA που είναι διαφορετικό από το αμερικάνικο:

«Ναι αλλά έχω προπονήσει και την εθνική ομάδα του Πουέρτο Ρίκο. Είμαι σίγουρος ότι ο προπονητής που ήταν εκεί ήταν πολύ καλός. Έχει μεγάλη προπονητική εμπειρία. Το θέμα είναι αν έχεις τους παίκτες για να νικήσεις. Αν μπορείς να τους βελτιώσεις κι αυτό είναι κάτι που νομίζω ότι κοιτάει η ιδιοκτησία. Κι αν μπορείς να δώσεις κίνητρο στους παίκτες να παίξουν καλύτερα στην άμυνα. Στην επίθεση δεν είναι εύκολο να αλλάξεις πολλά πράγματα όταν αναλαμβάνεις στη μέση της σεζόν, μπορείς να κάνεις λίγες διορθωτικές κινήσεις, αλλά στην άμυνα μπορείς να κάνεις σοβαρές αλλαγές επειδή είναι ο βασικός λόγος που χάνει μία ομάδα».

Σχετικά με τις υποχρεώσεις του Παναθηναϊκού:

«Θα παίξουμε με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Η Λίγκα είναι ενδιαφέρουσα καθώς πηγαίνουμε στην Ισπανία, την Ιταλία, στη Μόσχα, στο Τελ Αβίβ, στη Λιθουανία και τη Γερμανία. Είναι συναρπαστικό να βλέπεις συνεχώς διαφορετικές χώρες. Και είναι μία εμπειρία, κάτι που δεν το έχω κάνει και ανυπομονώ».