Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μουντιάλ 2018: Ανίκητος Σούμπασιτς, έστειλε την Κροατία στους «8»



Η «τιτανομαχία» των γκολκίπερ στον αγώνα, Δανία-Κροατία, ανέδειξε νικητή τον Σούμπασιτς. Ο τερματοφύλακας της «Χρβάτσκα» απόκρουσε τρία πέναλτι στη διαδικασία της «ρώσικης ρουλέτας» (ο αγώνας στην κανονική του διάρκεια και στην παράταση τελείωσε ισόπαλος, 1-1) και της χάρισε το «εισιτήριο» για τους «8» του Μουντιάλ, όπου θα συναντηθεί με την «οικοδέσποινα», Ρωσία.

Ματς απαγορευμένο για καρδιακούς ήταν και το δεύτερο της 2ης ημέρας των νοκ άουτ αγώνων, καθώς κρίθηκε στα πέναλτι. Νωρίτερα στην παράταση ο Σμάιχελ είπε «όχι» στον Λούκα Μόντριτς από την «ασβεστένια βούλκα» κρατώντας τη Δανία «ζωντανή» στο παιχνίδι της πρόκρισης, ήταν εξαιρετικός και στη «ρώσικη ρουλέτα» που ακολούθησε, αλλά ο Σούμπασιτς ήταν ανίκητος και η Κροατία θα συνεχίσει στο Μουντιάλ, ενώ οι «βίκινγκς» θα επιστρέψουν στο σπίτι τους.

«Καρμπόν» του αγώνα που προηγήθηκε, ανάμεσα στην Ρωσία και στην Ισπανία με το ίδιο ακριβώς φινάλε, ήταν κι αυτός στο Νίζνι, με την Δανία να προηγείται πολύ γρήγορα και την Κροατία να απαντά άμεσα (στο 1΄ ο Γιόργκενσεν και στο 4΄ ο Μάντζουκιτς).

Από κει και πέρα οι Κροάτες διατήρησαν μία «φλύαρη» υπεροχή στο πρώτο μέρος χωρίς να δημιουργήσουν τη μεγάλη ευκαιρία, ενώ στην επανάληψη οι Δανοί ήταν αυτοί που πίεσαν περισσότερο, αλλά και πάλι η άμυνα της Κροατίας δούλεψε σωστά και η εστία του Σούμπασιτς δεν κινδύνεψε ιδιαίτερα.

Η Κροατία έκανε ίσως το χειρότερό της ματς στη διοργάνωση, με παίκτες-κλειδιά της ομάδας όπως ο Μόντριτς, ο Ράκιτιτς και ο Πέρισιτς να παρουσιάζουν σημάδια κούρασης στο δεύτερο μέρος και μοιραία από τη στιγμή που η μεσαία γραμμή της ομάδας του Ντάλιτς δεν ήταν καλά «κουρδισμένη» ήταν αδύνατο να παρουσιάσει το σύνολο που θαύμασε ο κόσμος με την Αργεντινή.

Έστω, όμως, και στην κακή της βραδιά η ομάδα του Ντάλιτς θα μπορούσε να είχε βρεθεί στους «8» στη διαδικασία της παράτασης και συγκεκριμένα στο 116΄, όταν ο Μόντριτς εκτέλεσε το πέναλτι που κέρδισε νωρίτερα ο Ρέπιτς, αλλά νικήθηκε κατά κράτος από τον Σμάιχελ, ο οποίος όχι μόνο βρήκε τη γωνία που εκτέλεσε ο Κροάτης αλλά μπλόκαρε και τη μπάλα.

Οι Δανοί στηριζόμενοι στη δύναμη και στον ενθουσιασμό των παικτών στάθηκαν σαν ίσος προς ίσο απέναντι στην «Χρβάτσκα» και σαφώς πιο φρέσκιοι από την αντίπαλό τους οδήγησαν το ματς στα μέτρα τους και με την βοήθεια του τερματοφύλακά τους οδήγησαν το ματς στη «ρώσικη ρουλέτα».

Εκεί, όπου ο Σούμπασιτς έμελλε να πρωταγωνιστήσει, αποκρούοντας τρία πέναλτι, δύο έπιασε ο Σμάιχελ και με 3-2 συνολικά η Κροατία προκρίθηκε στους προημιτελικούς, όπου θα αντιμετωπίσει την Ρωσία.