Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Η ΔΟΕ καλεί το Τόκιο να περιορίσει τις δαπάνες των Αγώνων του 2020



Η ΔΟΕ άφησε να διαρρεύσει ότι το μπάτζετ της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2020 θεωρείται πολύ υψηλό και πως θα συνεργαστεί με τους Ιάπωνες, προκειμένου να περικοπεί, αλλά η μείωση δεν θα πρέπει να επηρεάζει σε τίποτα τη συμμετοχή των αθλητών.

Αυτό προκύπτει μετά τη συνάντηση που είχαν η κυβερνήτης του Τόκιο, Γιουρίκο Κόικε, με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, ο οποίος πρότεινε το σχηματισμό μιας ομάδας εργασίας, στην οποία θα μετέχουν η πόλη του Τόκιο, η κεντρική κυβέρνηση, η οργανωτική επιτροπή του 2020 και η ΔΟΕ, προκειμένου να αναζητήσουν τρόπους για να αποφευχθεί κάθε περιττή δαπάνη.

 

Η Κόικε, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Αύγουστο, διέταξε την αναθεώρηση του προϋπολογισμού των Ολυμπιακών, σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσει τις δαπάνες, οι οποίες προβλέπεται να ανέλθουν στα 29 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις που έγιναν, όταν το Τόκιο κέρδισε το δικαίωμα να φιλοξενήσει τους Αγώνες.

«Αυτό είναι σίγουρα ένα ποσό που φαντάζει πολύ μεγάλο σε εμάς», είπε ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ,Τζον Κόουτς, στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση στην οποία παραβρέθηκε, προσθέτοντας ότι είναι βέβαιος πως οι δαπάνες μπορούν να μειωθούν, αν υπάρξει μια καλή συνεργασία.

Μία από τις προτεινόμενες αλλαγές για την εξοικονόμηση πόρων είναι η χρήση υπαρχουσών αθλητικών εγκαταστάσεων ακόμη και σε άλλες πόλεις. Σχετική είναι η πρόταση να χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις του κωπηλατοδρομίου και του κάνοε/καγιάκ, οι οποίες βρίσκονται 400 χλμ. βόρεια του Τόκιο, αντί για την κατασκευή νέων στην πρωτεύουσα.

Πάντως, η πρόταση αυτή είναι της κυβερνήτη του Τόκιο και όχι της ΔΟΕ και της διεθνούς ομοσπονδίας κωπηλασίας, που προτιμούν να γίνουν τα συγκεκριμένα αθλήματα σε εγκαταστάσεις στην πρωτεύουσα. Αντίθετα, η Κόικε δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία να ληφθούν μέτρα για τη συγκράτηση των διογκούμενων δαπανών.

Από την πλευρά του, ο Μπαχ δεν σχολίασε ευθέως τις προτεινόμενες αλλαγές των χώρων διεξαγωγής κάποιων αθλημάτων, αλλά τόνισε ότι οι αθλητές πρέπει να αποτελούν την προτεραιότητα στο σχεδιασμό των Αγώνων. «Οι αθλητές είναι η καρδιά και η ψυχή των Ολυμπιακών Αγώνων και εμείς πρέπει να τους σεβόμαστε», δήλωσε ο Μπαχ.

Στην περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρξει συμφωνία στο θέμα αυτό για την κατασκευή εγκαταστάσεων των δύο αυτών αθλημάτων στο Τόκιο, η ΔΟΕ θα εξετάσει την διεξαγωγή τους στην πόλη Τσουνγκγιού της Νότιας Κορέας, η οποία φιλοξένησε την κωπηλασία όταν διεξήχθησαν οι Πανασιατικοί αγώνες του 2014, όπως έγραψαν ιαπωνικές εφημερίδες.

Οι μεταρρυθμίσεις της ΔΟΕ, γνωστές και με την ονομασία «Ατζέντα 2020», γίνονται βάσει των στόχων που έχει θέσει ο Μπαχ να καταστούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες πιο βιώσιμοι. Στο πλαίσιο αυτό επιτρέπεται στους διοργανωτές να χρησιμοποιούν αθλητικές εγκαταστάσεις σε άλλες πόλεις ή ακόμα και χώρες, εάν προκύπτει οικονομικό και πρακτικό όφελος.

Το Τόκιο είχε προγραμματίσει αρχικά όλες οι εγκαταστάσεις να κατασκευαστούν σε μια ακτίνα 8 χλμ από το Ολυμπιακό Χωριό, αλλά ήδη τα σχέδια αυτά έχουν ανατραπεί. Για παράδειγμα, η ποδηλασία θα διεξαχθεί στην Σιζουόκα, σε απόσταση 200 χλμ. από το Τόκιο.

Επίσης οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να σταματήσουν το αρχικό σχέδιο κατασκευής του κεντρικού Εθνικού Σταδίου, επειδή κρίθηκε πάρα πολύ ακριβό, ενώ έπρεπε να επανασχεδιάσουν το λογότυπο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από κατηγορίες για λογοκλοπή.