Κυριακή 07 Αυγούστου 2022 -

Γιέκτα Τζαμάλι: Η αθλήτρια της άρσης βαρών από το Ιράν που ήρθε στην Ελλάδα για αγώνες και εξαφανίστηκεΟι τίτλοι τέλους έπεσαν για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα άρσης βαρών Εφήβων - Νεανίδων στο Ηράκλειο της Κρήτης, με τα ίχνη της Ιρανής αθλήτριας, Γιέκτα Τζαμάλι να εξαφανίζονται την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης.

 Η 17χρονη βρισκόταν την περασμένη εβδομάδα στην Ελλάδα και την Κρήτη για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα άρσης βαρών και σύμφωνα με όσα σχολιάζουν δημοσιεύματα από το Ιράν τα.. ίχνη της ξαφνικά χάθηκαν την τελευταία ημέρα των αγώνων.

Γιέκτα Τζαμάλι: Η 17χρονη Ιρανή αθλήτρια της άρσης βαρών «εξαφανίστηκε»  στην Ελλάδα

Δημοσιεύματα από το Ιράν αφήνουν υπόνοιες πως το κορίτσι βρήκε ευκαιρία για να διαφύγει καθώς δεν θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα της. Η αθλήτρια δεν έχει δώσει σημεία ζωής, ούτε έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο και οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να έχει διαφύγει για άλλη χώρα της Ευρώπης καθώς μπορούσε να ταξιδέψει εντός Sengen.

Φίλοι της από την άλλη πλευρά, μέσω των social media, μιλούν για δυσαρέσκεια της αθλήτριας, «καταπιεστική μεταχείριση» από την ομοσπονδία της, αλλά και οργή από τις χαμηλές αποδοχές της. Εκπρόσωπος της ομάδας της, ωστόσο, τόνισε πως το πιθανότερο είναι να προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση, για πολιτικούς λόγους.

Αξιωματούχοι της εθνικής ομοσπονδίας άρσης βαρών του Ιράν (IRIWF) επικοινώνησαν με την οικογένεια της Τζαμάλι, αλλά δεν κατάφεραν να πάρουν κάποια χρήσιμη πληροφορία. «Δεν ξέρω τι συνέβη», είπε η Ζαχρά Πουραμίν, αντιπρόεδρος του IRIWF, στο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε Μέσα του Ιράν, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Στο πρόσφατο παρελθόν, μία παίκτρια του χάντμπολ, δύο ποδοσφαιρίστριες και μία αθλήτρια της κωπηλασίας, είχαν πράξει το ίδιο, καθώς δεν ήθελαν να φορούν την χιτζάμπ όπως τους επέβαλε το καθεστώς. Την τελευταία 3ετια πάνω από 20 αθλητές της χώρας προχώρησαν σε ανάλογη κίνηση.