Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Γιατί επενδύουν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο οι Ασιάτες;



Πλούσιοι επενδυτές της Ασίας που δεν επιθυμούν να φιγουράρουν ως ιδιοκτήτες κάποιας ευρωπαϊκής ομάδας ποδοσφαίρου, εμφανίζονται ιδιαίτερα πρόθυμοι να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση του αθλήματος.

Οι πωλήσεις ποδοσφαιρικών τίτλων που ενισχύονται και από τα τηλεοπτικά δικαιώματα ποδοσφαιρικών αγώνων, διπλασιάστηκαν στα 11 εκατ. δολάρια τον προηγούμενο μήνα έναντι του ποσού που είχε καταγραφεί τον περασμένο Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Swiss-Asia Holding.

Η εταιρεία με έδρα της Σιγκαπούρη που διαχειρίζεται επενδύσεις, αναφέρει ότι το σύνολο του ενεργητικού σε τίτλους διεθνώς ανέρχεται σε 40 εκατ. δολάρια και ότι είναι πιθανό να φτάσει και τα 100 εκατ. δολ. εντός του 2017, μετά την έγκριση παραχώρησης κάποιων τηλεοπτικών δικαιωμάτων από το Τσάμπιονς Λιγκ τον προηγούμενο μήνα.

Τα παρατεταμένα χαμηλά επιτόκια σε όλο τον κόσμο, ωθούν τους «κυνηγούς» των αποδόσεων να διαφοροποιούνται όλο και περισσότερο σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις τους και να προτιμούν άλλα επενδυτικά προϊόντα πέραν των ομολόγων και των παραδοσιακών τίτλων

 

. Όσοι επενδύουν σε τίτλους που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο λαμβάνουν ένα ετήσιο κουπόνι 6% επειδή δανείζουν χρήματα σε κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, που χρειάζονται προκαταβολικά ρευστό από τα προσοδοφόρα deals που υπογράφουν κάθε χρόνο.

Οι τίτλοι προσφέρουν επίσης προστασία από τα πιθανά σοκ της αγοράς, καθώς τείνουν να μην επηρεάζονται όπως άλλα assets, σαν τις μετοχές.

Η PricewaterhouseCoopers εκτιμά ότι οι πωλήσεις ρευστών εναλλακτικών αμοιβαίων κεφαλαίων, που είναι μια επενδυτική κατηγορία που περιλαμβάνει και τους σχετιζόμενους με το ποδόσφαιρο τίτλους, θα ενισχυθούν σε περίπου 664 δισ. δολ. μέχρι το 2020 από 260 δισ. δολ. στα τέλη του 2013.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, τέτοιες επενδύσεις είναι ελκυστικές, γιατί αν οι αγορές κινηθούν καθοδικά, ο επενδυτής μπορεί πάντα να βασιστεί σε ανθρώπους που παρακολουθούν τους αγώνες και τα προσοδοφόρα τηλεοπτικά συμβόλαια πίσω από αυτούς.

Τα χρήματα των επενδυτών συγκεντρώνονται για τον δανεισμό λειτουργικών εξόδων ποδοσφαιρικών ομάδων ή για την πληρωμή παικτών που υπογράφουν με κάποια ομάδα.

Η χρηματοδότηση ωριμάζει σε διάφορα στάδια από 6 μήνες έως τρία χρόνια. Οι τίτλοι διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και η μίνιμουμ επένδυση είναι 125.000 δολάρια. Σύμφωνα με αναλυτές, ρίσκο θα υπήρχε αν μια από τις εταιρείες που αγοράζουν τηλεοπτικά δικαιώματα κήρυττε πτώχευση.