Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Επί κοντώ: Τελικός με πολλές αναποδιές και απρόοπτα για τον 7o Φιλιππίδη


Είναι αλήθεια πως ο Κώστας Φιλιππίδης είχε ονειρευτεί με διαφορετικό τρόπο τη συμμετοχή του στον τελικό του επί κοντώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.
 
Και είναι σίγουρο πως ο αθλητής ήταν για κάτι παραπάνω από τα 5,50 μ. και την 7η θέση με την οποία ολοκλήρωσε τον αγώνα του, κάτι που φάνηκε και από την παρουσία του στον προκριματικό.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2014 στο Σόποτ έχει κάθε λόγο να αισθάνεται πως αυτή η μάχη χάθηκε λόγω συγκυριών. Ο τελικός διεκόπη για σχεδόν μία ώρα, λίγο μετά την έναρξη του, λόγω έντονης βροχής. Και σαν να μην έφτανε αυτό οι αθλητές αναγκάστηκαν να περιμένουν για δεύτερη φορά, όταν χάλασε ο μηχανισμός ανύψωσης του πήχη, κάτι που είχε συμβεί και στον προκριματικό.

 
Ο Φιλιππίδης μετά από όλα αυτά ξεπέρασε εύκολα τα 5,50 μ., έχασε, όμως, οριακά τα 5,65 μ., αφού τόσο το πρώτο όσο και το τρίτο του άλμα, χάθηκαν στις λεπτομέρειες. Ο Φιλιππίδης δεν ήταν ο μόνος που έχασε το ρυθμό του από τις πολλές καθυστερήσεις. Στα 5,50 μ. ολοκλήρωσαν τον αγώνα του άλλοι τέσσερις αθλητές, μεταξύ αυτών οι Μπάλνερ και Μπαρμπέρ. Ο Φιλιππίδης όπως και στο Λονδίνο έτσι και στο Ρίο κατέλαβε την έβδομη θέση, προσθέτοντας μία από σπουδαία διάκριση στο βιογραφικό του.
 
«Διαδικαστικά είχαμε προβλήματα. Αρχικά είχαμε αναμονή λόγω καιρού και περιμέναμε να μάθουμε αν θα αγωνιστούμε σήμερα ή αύριο.  Υπήρχαν πολλές καθυστερήσεις που μου χάλασαν τον ρυθμό. Θα ήθελα κάτι καλύτερο σήμερα, όμως όλα αυτά με άφησαν πίσω και μου χάλασαν τον ρυθμό. Προσπαθήσαμε να προσαρμοστούμε σε όλα αυτά, όμως, δεν ήρθε το αποτέλεσμα. Σίγουρα περίμενα κάτι παραπάνω, καθώς ένιωθα καλά και έκανα καλό προκριματικό» είπε ο Φιλιππίδης.

Εκπληξη από τον Βραζιλιάνο

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Βραζιλιάνος Τιάγκο Μπραζ ντα Σίλβα με 6.03μ που είναι νέο Ολυμπιακό ρεκόρ, με δεύτερο τον «χρυσό» Ολυμπιονίκη του Λονδίνου, Ρενό Λαβιλενί (Γαλλία) με 5.98μ και τρίτο τον Αμερικανό Σαμ Κέντρικς με 5.85μ.

Η νίκη κρίθηκε μετά από μεγάλη μάχη μεταξύ των δύο πρώτων αθλητών με τη νίκη να πηγαίνει στον ντα Σίλβα που αποθεώθηκε από τους συμπατριώτες του στο «Ζοάο Χαβελάνζε» και ενώ ο Λαβιλενί δοκίμασε άλμα στα 6.08 για να πάρει τη νίκη, χωρίς όμως επιτυχία. Η Βραζιλία με τη νίκη του ντα Σίλβα πήρε και το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο στίβο.

Η κατάταξη στον τελικό

1.Τιάγκο Μπραζ ντα Σίλβα (Βραζιλία) 6.03μ (Ο.Ρ) 

2.Ρενό Λαβιλενί (Γαλλία) 5.98μ

3.Σαμ Κέντρικς (ΗΠΑ) 5.85μ 

4.Γιαν Κούντλιτσκα (Τσεχία) 5.75μ

4.Πιότρ Λίσεκ (Πολωνία) 5.75μ

6.Σούε Τσανγκρούι (Κίνα) 5.65μ

7.Μίχαλ Μπάλνερ (Τσεχία) 5.50μ

7.Κώστας Φιλιππίδης (Ελλάδα) 5.50 

7.Νταϊτσι Σαβάνο (Ιαπωνία) 5.50μ

10.Σον Μπαρμπέρ (Καναδάς) 5.50μ

11.Τζέρμαν Κιαραβίλιο (Αργεντινή) 5.50μ

.Πάουλς Πούγιατς (Λετονία) Άκυρος