Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Ανοίγει η αυλαία για τον στίβο



Στη «Φωλιά του Πουλιού», το πανέμορφο στάδιο του Πεκίνου που κατασκευάστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, αρχίζουν σήμερα τα παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου ανδρών - γυναικών.

Στη διοργάνωση θα πάρουν μέρος 1.936 αθλητές και ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν και δέκα Ελληνες. Οι πρωταθλητές μας κατάφεραν να «πιάσουν» τα όρια και να βρεθούν στο μεγάλο ραντεβού του κλασικού αθλητισμού παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν σε ό,τι αφορούσε την προετοιμασία τους.

Ο αριθμός των γαλανόλευκων συμμετοχών θυμίζει τα «πέτρινα χρόνια» του αθλητισμού μας. Η αμέσως μικρότερη ελληνική αποστολή ήταν στο παγκόσμιο του 1991 (έξι αθλητές). Στην ομάδα που ταξίδεψε στην Κίνα δεν υπάρχουν νέα παιδιά, ενώ τα μικρότερα μέλη της είναι οι 24χρονες, Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου και Μαρία Μπελιμπασάκη. Από την άλλη πλευρά βλέπουμε ότι σε αγωνίσματα που παραδοσιακά είχαμε διακρίσεις (άλματα κ.λπ.) δεν υπάρχουν εκπρόσωποι. Ολα αυτά δείχνουν ότι εάν δεν υπάρξει η κατάλληλη μέριμνα από τους ιθύνοντες, θα έρθει γρήγορα η επιστροφή στα «πέτρινα χρόνια» και τα 20 μετάλλια που έχουν κατακτήσει οι αθλητές μας σε παγκόσμια πρωταθλήματα του παρελθόντος θα αποτελούν ένα... στατιστικό στοιχείο χωρίς συνέχεια.

Οι ελπίδες των Ελλήνων για μετάλλια σε αυτή τη διοργάνωση επικεντρώνονται στο άλμα επί κοντώ. Σήμερα, ο Κώστας Φιλιππίδης θα διεκδικήσει την πρόκριση για τον τελικό (24/8). «Θα προσπαθήσω για το καλύτερο. Προετοιμαστήκαμε σε χώρο με υπερβολική ζέστη και χωρίς να υπάρχουν στρώματα» δήλωσε ο πρωταθλητής μας. Κορυφαίος του αγωνίσματος είναι ο Ρενό Λαβιλενί (Γαλλία), ενώ υπολογίσιμοι αντίπαλοι θεωρούνται ο Ρ. Χολζντέπε (Γερμανία), Σ. Μπαρμπέρ (Καναδάς) και ο Βραζιλιάνος Ντα Σίλβα.

Τη... σκυτάλη στο επί κοντώ θα παραλάβουν από τον Φιλιππίδη, τα ξημερώματα της Δευτέρας, οι Νικόλ Κυριακοπούλου και Κατερίνα Στεφανίδη. Την κορυφαία επίδοση έχει η Κουβανή, Γιάρισλεϊ Σίλβα (4,91). Ξεχωρίζουν και οι Φαμπιάνα Μούρερ (Bραζιλία, 4,80 μ.), Τζεν Σουρ (ΗΠΑ, 4,82), Αντζέλικα Σιντόροβα (Ρωσία, 4,79). «Θέλω να δείξω τον καλό εαυτό μου, όπως τον έχω δείξει σε κάθε μεγάλη διοργάνωση. Ξέρω ότι μπορώ να πηδήξω πολύ ψηλά και ξέρω ότι θα κάνω το καλύτερο δυνατόν για να πηδήξω ψηλά, όταν πρέπει. Από εκεί και πέρα κοιτάζω πρώτα τον προκριματικό. Ο προκριματικός είναι ένας δύσκολος αγώνας, μερικές φορές πιο δύσκολος και από τον τελικό. Από εκεί και πέρα όλα μπορούν να γίνουν», δήλωσε στην «Κ» η Κατερίνα Στεφανίδη.

Από τα ξημερώματα ξεκίνησαν και τα αγωνίσματα του επτάθλου, στα οποία παίρνει μέρος η Σοφία Υφαντίδου. «Στόχος μου είναι να πετύχω ένα καινούργιο ατομικό ρεκόρ και να "πιάσω" τα όρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς είναι διαφορετικά από αυτά του παγκοσμίου», μας είπε η επταθλήτρια.

Τις πρώτες ώρες της Κυριακής θα διεξαχθούν τα 20.000μ. βάδην όπου θα αγωνιστεί ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο βαδιστής μας (θα αγωνιστεί και στα 50.000μ. βάδην) είναι πολλά: «Εχω δύσκολο έργο μπροστά μου, επειδή δεν είναι μαζί ο προπονητής μου και γιατί θα πάρω μέρος σε δύο αγωνίσματα. Τη δυσκολία την κάνουν οι κλιματολογικές συνθήκες. Υπάρχει υγρασία και νέφος. Είμαστε, όμως, αισιόδοξοι. Ο κύκλος προετοιμασίας που έκανα ήταν αρχικά για τα 20 χλμ., χωρίς να αποκλείω και τα 50 χλμ. Ευελπιστούμε για ένα καλό αποτέλεσμα. Στο προηγούμενο παγκόσμιο ήμουν 16ος», δήλωσε στην «Κ».

Ελπίδες για καλά πλασαρίσματα έχουν οι Λυκούργος Τσάκωνας και Κώστας Δουβαλίδης. Ο Λυκούργος Τσάκωνας έχει διανύσει τα 200 μ. σε 20.09 και εάν καταφέρει να κατεβεί κάτω από τα 20’’ ενδέχεται να αγωνιστεί και στον τελικό. Κορυφαίος στο αγώνισμα αυτή τη χρονιά είναι ο Αμερικανός, Τζάστιν Γκάτλιν με 19.57. Υψηλές δυνατότητες διαθέτει και ο Κώστας Δουβαλίδης. Ο αθλητής των 110 μ. εμπ. θα βρεθεί ξανά στη «Φωλιά του Πουλιού» ύστερα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Τότε, είχε φτάσει μέχρι τους ημιτελικούς οπότε τώρα στοχεύει σε κάτι περισσότερο. Για να γίνει, όμως, αυτό ίσως χρειαστεί να βελτιώσει το ατομικό ρεκόρ του (13.33). Η καλύτερη επίδοση της χρονιάς ανήκει στον Τζαμαϊκανό Ομάρ Μακλίντ (12.97).

Η «μητέρα» των μαχών

Τα σπριντ, παραδοσιακά, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των περισσοτέρων φίλων του κλασικού αθλητισμού. Οταν, μάλιστα, στη γραμμή της εκκίνησης του τελικού των 100 μ. αναμένεται να είναι αύριο ο Γιουσέιν Μπολτ, ο Τζάστιν Γκάτλιν και άλλα «αστέρια» του χώρου, τότε τα φώτα του παγκοσμίου πρωταθλήματος του Πεκίνου έχουν βρει τον... στόχο τους. Σύμφωνα με τους χρόνους, φαβορί θεωρείται ο Αμερικανός. Βέβαια, στους βατήρες στη «Φωλιά του πουλιού» θα βρεθούν και άλλοι γρήγοροι σπρίντερ, όπως ο Ασάφα Πάουελ και ο Τάισον Γκέι. Ετσι, δεν είναι καθόλου απίθανο όλα αυτά τα ονόματα να προσφέρουν στους θεατές το γρηγορότερο 100άρι όλων των εποχών.

Ο Τζαμαϊκανός γιόρτασε χθες τα γενέθλιά του (έγινε 29 ετών) και σήμερα αναμένεται να τρέξει στους προκριματικούς των 100 μ., με στόχο να βρεθεί στον αυριανό τελικό και να υπερασπιστεί τις διακρίσεις του. Η χρονιά δεν κύλησε καλά, διότι οι τραυματισμοί αλλά και η αγάπη του για τη διασκέδαση δεν τον άφησαν να προετοιμαστεί σωστά. Πριν από περίπου έναν μήνα διήνυσε τα 100 μ. σε 9,87, και αυτός είναι ο μόνος χρόνος που θεωρείται υπολογίσιμος απέναντι σε αυτούς του Γκάτλιν. Ο Αμερικανός έχει τρέξει την απόσταση τέσσερις φορές κάτω από 9,80, ενώ από το 2013 είναι ανίκητος σε 27 κούρσες των 100 και των 200 μ. «Θεωρώ τον Μπολτ αουτσάιντερ. Δεν είχε ποτέ αντίπαλο κάποιον σαν τον Γκάτλιν», έχει πει ο παλαιός σπρίντερ και Ολυμπιονίκης Ατο Μπόλντον.

Το όνομα του Γκάτλιν συνδέθηκε στο παρελθόν με απαγορευμένες ουσίες. Μία μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Οσλο σε ποντίκια, το 2013, έδειξε ότι η χρήση αναβολικών βοηθάει στην ενίσχυση της απόδοσης για αρκετά χρόνια μετά τη λήψη των σκευασμάτων. Ετσι, μία ενδεχόμενη ήττα ενός ινδάλματος από έναν αθλητή που φέρει τον τίτλο του ντοπαρισμένου μοιάζει με... εφιάλτη για τους ιθύνοντες της IAAF στον αγώνα που δίνουν για να πείσουν ότι το άθλημά τους είναι «καθαρό».

Αναμετρήσεις που μονοπωλούν το ενδιαφέρον στο Πεκίνο

Ενας γαλαξίας από αστέρια έχει δώσει ραντεβού στη «Φωλιά του πουλιού», από τις 22 έως τις 30 Αυγούστου. Κορυφαίοι αθλητές του στίβου από όλο τον κόσμο θα χαρίσουν εντυπωσιακό θέαμα στους τυχερούς που θα βρεθούν στο Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου, αλλά και στα εκατομμύρια των φιλάθλων οι οποίοι θα παρακολουθήσουν το παγκόσμιο πρωτάθλημα από τους τηλεοπτικούς δέκτες.

Στη διοργάνωση της Κίνας αναμένεται να αναδειχθούν τα νέα αστέρια του αθλήματος, αλλά οι γνώστες του χώρου θα επικεντρωθούν στις μεγάλες αναμετρήσεις των σύγχρονων σταρ. Και αυτές θα είναι πολλές.

Στα 200 μ. των ανδρών ο Γιουσέιν Μπολτ, παρόλο που έχει δηλωθεί, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει εάν θα αγωνιστεί και εάν θα βρεθεί απέναντι στον μεγάλο του αντίπαλο, Τζάστιν Γκάτλιν. Οπως και να ’χει, η Τζαμάικα διαθέτει πολλούς άξιους σπρίντερ για να τον αντικαταστήσουν. Σίγουρα, όμως, η «αστραπή» θα πάρει μέρος στα 4x100, όπου υπάρχει η μεγάλη κόντρα της Τζαμάικας με τις ΗΠΑ.

Στα 5.000 και τα 10.000 μ. ξεχωρίζει η συμμετοχή του Μο Φάρα. Το όνομα του Βρετανού χρυσού ολυμπιονίκη συνδέθηκε με απαγορευμένες ουσίες εξαιτίας του προπονητή του Αλμπέρτο Σαλαζάρ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ότι παραβίαζε τους κανονισμούς. Οι Κενυάτες Πολ Τανούι (3ος το 2013) και Zοφρέι Καμγόρορ θα προσπαθήσουν να του στερήσουν τον τίτλο στα 10.000 μ. και ο 23χρονος Κάλεμπ Ντίκου στα 5.000 μ.

Στο μήκος, ο χρυσός ολυμπιονίκης Γκρεγκ Ράδερφορντ (Μ. Βρετανία) θα επιχειρήσει να συνεχίσει το σερί των επιτυχιών, όμως οι Αμερικανοί Τζεφ Χέντερσον και Μάρκουις Ντέντι θα προσπαθήσουν να μπουν εμπόδιο στον στόχο του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και το έπταθλο των γυναικών. Η Μπριάν Τεϊσέν Ιτον από τον Καναδά (2η το 2013 στη Μόσχα) έχει την καλύτερη φετινή επίδοση. Η χρυσή ολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια, όμως, Τζέσικα Ενις Χιλ (Μ. Βρετανία) θα αγωνιστεί για να διατηρήσει τα κεκτημένα.

H μάχη ανάμεσα στον Κουβανό Πέντρο Ριτσάρντο (2ος στη Μόσχα) και τον Αμερικανό χρυσό ολυμπιονίκη του Λονδίνου, Κριστιάν Τέιλορ, θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των φίλων του άλματος τριπλούν. Από τον αγώνα θα απουσιάσει ο Τέντι Τάμγκο. Ο Γάλλος παγκόσμιος πρωταθλητής της Μόσχας έχει τραυματιστεί και θα είναι ο μόνος από όσους αθλητές ανέβηκαν στο πρώτο σκαλοπάτι του βάθρου το 2013 που δεν θα βρεθεί στο Πεκίνο για να υπερασπιστεί τον τίτλο του.

Το 15ο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου συμπίπτει με πολλές αποκαλύψεις για χρήση απαγορευμένων ουσιών από αθλητές οι οποίοι έχουν πρωταγωνιστήσει σε προηγούμενες διοργανώσεις αλλά τώρα βρίσκονται εκτός αγωνιστικής δράσης. Επίσης, σε μία έρευνα, το 1/3 των αθλητών (οι ερωτηθέντες δεν ήταν υποχρεωμένοι να δώσουν τα στοιχεία τους) που αγωνίστηκε στην προηγούμενη διοργάνωση φέρεται να έχει ομολογήσει ότι έχει πάρει διάφορα σκευάσματα.

Η IAAF έχει κατηγορηθεί πως αποσιώπησε διάφορες υποθέσεις. Κορυφαίοι αθλητές, όπως ο χρυσός ολυμπιονίκης της δισκοβολίας Ρόμπερτ Χάρτινγκ, δήλωσαν ότι δεν εμπιστεύονται την ΙΑΑF, ενώ ο ασημένιος ολυμπιονίκης του Πεκίνου στα 1.500 μ., Νικ Γουίλις, έχει πει ότι φοβάται πως «οι καλοί αθλητές προστατεύονται για το καλό του αθλήματος». Η παγκόσμια ομοσπονδία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι είναι πρωτοπόρος στα προγράμματα καταπολέμησης των απαγορευμένων ουσιών.

Μια «περίεργη» απόφαση πάντως αναμένεται να ξαναφέρει την IAAF στο στόχαστρο. Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους για απαγορευμένες ουσίες στο Πεκίνο, η παγκόσμια ομοσπονδία αποφάσισε να κάνει στοχευμένους και όχι μαζικούς. Στις προηγούμενες διοργανώσεις, οι περισσότεροι από τους αθλητές είχαν περάσει από αντιντόπινγκ κοντρόλ. Αυτή τη φορά, όπως όλα δείχνουν, θα ελεγχθεί ένας στους τρεις αθλητές. «Θα κάνουμε ελέγχους στους αθλητές που ξεχωρίζουν και όχι σε όλους όσοι θα πάρουν μέρος στη διοργάνωση. Συνεργαζόμαστε με τους εθνικούς φορείς του αντιντόπινγκ και, έτσι, υπάρχει πλήρης κάλυψη των κενών», έχει δηλώσει αξιωματούχος της IAAF.

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Κίνας, οι εκπρόσωποι της παγκόσμιας ομοσπονδίας υποσχέθηκαν ότι θα χρησιμοποιήσουν εξειδικευμένες μεθόδους για να ανιχνεύσουν την ερυθροποιητίνη (EPO) και την αυξητική ορμόνη (HGH). «Είναι πιο ακριβές, αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματικές», ισχυρίζονται.

Πηγή κειμένου: 

kathimerini