Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Υψηλότερος ο κίνδυνος εμφράγματος λόγω γρίπης



Σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα, οι πιθανότητες ενός εμφράγματος είναι εξαπλάσιες κατά την πρώτη εβδομάδα μετά την έναρξη της γρίπης. Ωστόσο, έπειτα από την όγδοη ημέρα της αναπνευστικής λοίμωξης ο κίνδυνος εμφράγματος υποχωρεί σημαντικά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζέφρι Κουόνγκ του Ινστιτούτου Κλινικών Επιστημών του Τορόντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό «New England Journal of Medicine» την οποία αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέλυσαν σχεδόν 20.000 περιστατικά-διαγνωσμένης εργαστηριακά- γρίπης, εκ των οποίων τα 332 είχαν συνδυασθεί με έμφραγμα.

«Τα ευρήματά μας είναι σημαντικά, επειδή δείχνουν μια σχέση ανάμεσα στη γρίπη και στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, πράγμα που ενισχύει τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού και του καλού πλυσίματος των χεριών», δήλωσε ο Κουόνγκ.

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ηλικιωμένους, για όσους έχουν κολλήσει γρίπη τύπου Β (η γρίπη τύπου Α που είναι πιο συνηθισμένη, αυξάνει λιγότερο τον κίνδυνο για την καρδιά) και για όσους έχουν ήδη πάθει ένα έμφραγμα.

Η μελέτη δείχνει ότι και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος, αλλά όχι τόσο όσο η γρίπη. Οι ερευνητές δεν εξέτασαν αν τα εμφράγματα λόγω γρίπης είναι επίσης πιο θανατηφόρα.

Όπως είπε ο Κουόννγκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, «δεν βλέπεις κάθε μέρα έναν εξαπλασιασμό του κινδύνου κατά την πρώτη εβδομάδα της γρίπης. Η γρίπη "στρεσάρει" όλο το σύστημα του οργανισμού. Μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή, να κάνει την καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα και να ενεργοποιήσει τα αιμοπετάλια, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα σχηματισμού θρόμβου στις αρτηρίες της καρδιάς. Όλα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος».

Η εμφάνιση των συμπτωμάτων της γρίπης γίνεται περίπου μιάμιση ημέρα μετά τη λοίμωξη στην περίπτωση του τύπου Α και μισή ημέρα στον τύπο Β. Τα συμπτώματα στη συνέχεια φθάνουν στο αποκορύφωμά τους μέσα σε μία έως δύο ημέρες. Όσοι έχουν καρδιολογικά προβλήματα και ανησυχούν, θα κάνουν καλά να επισκεφθούν το γιατρό τους.