Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Τι να γνωρίζετε και τι να προσέχετε με τα συμπληρώματα διατροφής



Tα συμπληρώματα διατροφής περιλαμβάνουν συνήθως βιταμίνες, μέταλλα, βότανα και εκχυλίσματα με την μορφή δισκίων, κάψουλας ή σκόνης. Στις ΗΠΑ έγιναν γνωστά το 1940 όταν κυκλοφόρησαν στα ράφια για πρώτη φορά τέτοιου είδους προϊόντα. Σήμερα περισσότερο από το 1/3 του πληθυσμού τα χρησιμοποιεί.

Ερευνα έχει δείξει πως περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές τέτοιων συμπληρωμάτων, τα αγοράζουν για πάνω από δύο χρόνια, έχοντας ξοδέψει συνολικά περισσότερα από 20 δις. δολάρια σε ετήσια βάση. Οι γυναίκες παίρνουν περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα από τους άνδρες σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, ενώ τα συμπληρώματα διατροφής είναι ευρέως διαδεδομένα σε ηλικίες άνω των 60 ετών.

Αρκετές πολυβιταμίνες περιέχουν όλες ή τις περισσότερες αναγνωρισμένες βιταμίνες και μέταλλα, σε επίπεδα κοντά στην ημερήσια συνιστώμενη δόση, ωστόσο οι άνθρωποι καταναλώνουν τροφές που περιέχουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά με κίνδυνο τελικά να οδηγηθούν στην υπερβιταμίνωση. Γι αυτό συμπληρώματα χρειάζονται κυρίως οι επαγγελματίες αθλητές.

Οι παρενέργειες είναι άλλοτε μέτριες ενώ κάποιες φορές τα προβλήματα που προκαλούνται είναι σοβαρότερα. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν φάρμακα. Συνήθως δεν προσφέρουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα αν το άτομο αντιμετωπίζει μια χρόνια πάθηση.

Δεν είναι φαγητό
Όσοι καταφεύγουν σε αυτά θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους πως οι βιταμίνες και τα μέταλλα που βρίσκονται σε αρκετές τροφές δεν μπορούν να υποκατασταθούν από ένα δισκίο. Επίσης αν λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής με άδειο στομάχι θα πρέπει να προσέχετε καθώς μερικές από τις λιποδιαλυτές βιταμίνες δεν θα απορροφηθούν από τον οργανισμό σας.

Τα συμπληρώματα διατροφής ενδείκνυνται για γυναίκες που βρίσκονται στην εγκυμοσύνη και χρειάζονται σίδηρο, μητέρες που θηλάζουν και χρειάζονται βιταμίνη D, αλλά και για τους φυτοφάγους που συχνά εμφανίζουν έλλειψη της βιταμίνης Β12.

Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα αυτών των σκευασμάτων, έρευνες έχουν δείξει πως τα περισσότερα συμπληρώματα διατροφής δεν έχουν ιδιαίτερα δραστική επίδραση. Δεν μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαναπνευστικών παθήσεων, ενώ η βιταμίνη C δεν πρόκειται να σας προστατέψει από τις εποχιακές γρίπες όπως υποστηρίζουν πολλοί.

Όσοι καταναλώνουν συχνά συμπληρώματα διατροφής θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τις παρενέργειες σε περίπτωση που προσλάβουν σε υπερβολικό βαθμό κάποια βιταμίνη ή θρεπτική ουσία. Για παράδειγμα το πολύ σελήνιο μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών και νευρικές βλάβες. Αν πάρετε παραπάνω σίδηρο από όσο πρέπει, θα αντιμετωπίσετε τάσεις εμετού και δυσκοιλιότητα. Υψηλά επίπεδα της βιταμίνης Α οδηγούν σε βλάβη στο συκώτι, καρδιακά προβλήματα και υποθυρεοειδισμό.

Πάντα μετά το φαγητό
Κάτι ακόμη που θα πρέπει να προσέξετε είναι το χρονικό σημείο μέσα στην ημέρα που λαμβάνετε ένα συμπλήρωμα διατροφής. Ένας γενικός κανόνας συστήνει τη λήψη πολυβιταμινών, βιταμίνης Β και τα συμπληρώματα C, τα ανόργανα άλατα, τη σκόνη πρωτεΐνης, κα τα συμπληρώματα σιδήρου πριν από το φαγητό.

Αντίθετα τα δισκία με βιταμίνη Α, D, E, K, τα βότανα που βοηθούν την χώνεψη και οι ουσίες που βασίζονται στο λάδι, θα πρέπει να γίνεται χρήση τους μετά το φαγητό.

Οι απλές βιταμίνες και οι ταμπλέτες που περιέχουν μέταλλα είναι κατάλληλα για άτομα που αντιμετωπίζουν κάποια συγκεκριμένη διατροφική ανεπάρκεια. Σε περίπτωση που δεν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι προτιμότερη η κατανάλωση πολυβιταμινών, καθώς οι μεμονωμένες μπορούν πιο εύκολα να δημιουργήσουν υπερβιταμίνωση σύμφωνα με τον οδηγό πολυβιταμινών.