Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τι είναι και... ποια τα οφέλη των προβιοτικών; (φωτό)



Η εξέλιξη των επιστημών που αφορούν τον τομέα των τροφίμων, δίνει αρκετό χώρο στους καταναλωτές, ώστε να προσαρμόσουν τη δίαιτά τους, κατά τρόπους που να ευνοούν όλο και περισσότερο τη φυσική υγεία και κατάστασή τους. Έτσι η χρήση προβιοτικών μπορεί να θεωρηθεί ως βαρυσήμαντη στην καθημερινή διατροφή μας.

Πόσα ξέρεις, όμως, για τους μικροοργανισμούς που βελτιώνουν την εντερική μικροβιακή χλωρίδα του ανθρώπου και έχουν γίνει πλέον τάση στο χώρο της διατροφής;

Τι ακριβώς είναι;

Πρόκειται για άπεπτα συστατικά των τροφών, τα οποία όταν εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό αυξάνουν την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα των προβιοτικών στο έντερο. Έτσι προλαμβάνουν και θεραπεύουν τη διάρροια και την κολπίτιδα, ανακουφίζουν από τα συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη, το ευερέθιστο έντερο, την ελκώδη κολίτιδα κ.ά. Αποτελούν επίσης πολύτιμο σύμμαχο για τη δυσκοιλιότητα και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Χρειάζεται να πάρω συμπλήρωμα;

“Ένα συμπλήρωμα μπορεί να είναι μια καλή αρχή”, υποστηρίζει η Robyn Youkilis, συγγραφέας του βιβλίου Go with Your Gut, αλλά ενθαρρύνει τους πελάτες της να παίρνουν την απαραίτητη δόση με το βραδινό τους. “Έχουν υπέροχη γεύση”, λέει χαρακτηριστικά. Ο πιο εύκολος τρόπος να τα καταναλώσεις είναι να προσθέσεις λίγο ξινολάχανο στη σαλάτα σου, λίγο κίμτσι στο ρύζι σου ή να φας λίγο γιαούρτι ως επιδόρπιο. Άσε που μπορεί ήδη να έχεις ενσωματώσει τα προβιοτικά στη διατροφή σου χωρίς καν να το ξέρεις! Πώς; Μα φυσικά καταναλώνοντας σοκολάτα ή κρασί! Τέλειο;

Πώς μαγειρεύω με προβιοτικά;

Δυστυχώς δεν μπορείς να στηριχθείς σε ένα διαιτολόγιο με μαύρη σοκολάτα και μερλότ για να παίρνεις την απαραίτητη ποσότητα προβιοτικών. Όταν είναι ωμά βρίσκονται στην καλύτερη μορφή τους. Γι’ αυτό όταν προσθέτεις τρόφιμα, όπως γιαούρτι, πίκλες και πάστα miso στα πιάτα σου, φρόντισε να σβήνεις τη φωτιά.

Πότε θα πρέπει να τα καταναλώνω;

Καλό είναι να αρχίζεις από το πρωί και να ενσωματώνεις ένα σε κάθε σου γεύμα. Για παράδειγμα, φάε ένα γιαούρτι με μούσλι για πρωινό, ένα σάντουιτς με πίκλες για μεσημεριανό και ένα μικρό μπουκαλάκι με κεφίρ για σνακ. Εάν από την άλλη προτιμάς τα συμπληρώματα διατροφής, η Robyn συμβουλεύει να τα παίρνεις πριν πας για ύπνο, καθώς τότε υποστηρίζει πως το πεπτικό σου σύστημα θα τα χειριστεί καλύτερα.

Πόσα πρέπει να καταναλώνω την ημέρα;

“Είναι ένα από αυτά τα πράγματα που ποτέ δεν μπορείς να καταναλώσεις αρκετά”, λέει η Robyn. Όπως πρέπει να τρως μια ποικιλία από φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνη, έτσι πρέπει να κάνεις και με τα προβιοτικά. Το καθένα προσφέρει διαφορετικά πεπτικά οφέλη και γι’ αυτό είναι καλό να ενσωματώσεις στη διατροφή σου όσα περισσότερα μπορείς.