Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020 -
Μέτριο

9 °C

Σήμερα, 24. Φεβρουαρίου 2020

Συνδυασμός φαρμάκων γίνεται αποτελεσματική ανοσοθεραπεία για τον καρκίνοΚαναδοί ερευνητές ανακάλυψαν ένα ανοσοθεραπευτικό σχήμα που χρησιμοποιεί υπάρχοντα αντικαρκινικά φάρμακα, αλλά με εντελώς νέο τρόπο, σύμφωνα με άρθρο του Nature Communications.

«Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ένας συνδυασμός αντικαρκινικών θεραπειών που αλληλοσυμπληρώνονται και βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εξοντώσει τον καρκίνο», εξηγεί ο Ντουγκ Μαχονεϊ, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μικροβιολογίας, Ανοσολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών, Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή Cumming του Πανεπιστημίου του Καλγκαρι.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν ότι μέχρι σήμερα οι επιστήμονες έβλεπαν με τελείως λάθος οπτική τα φάρμακα αυτά, ως μέσα στόχευσης του καρκίνου, αντί ανοσοενισχυτικά.

Τα καρκινικά κύτταρα είναι πανέξυπνα και ξέρουν πώς να κρύβονται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης γνωρίζουν πώς να ελέγχουν συγκεκριμένα ανοσοκύτταρα. Ορισμένοι δε καρκινικοί όγκοι μπορούν να επαναπρογραμματίσουν μερικά ανοσοκύτταρα ώστε να εμποδίζουν τα άλλα ανοσοκύτταρα να επιτίθενται στον όγκο, και έτσι ο καρκίνος αναπτύσσεται ανενόχλητος.

Αν και οι ανοσοθεραπείες έχουν δημιουργήσει τεράστιες επιστημονικές προσδοκίες, έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές σε μικρά ποσοστά ασθενών.

Ο Δρ Μαχονεϊ και οι συνεργάτες του συνδύασαν δύο θεραπείες, καθεμιά εκ των οποίων στόχευε διαφορετικό τμήμα του ανοσοποιητικού. Η πρώτη είναι ενέσιμη και ο ιός που διοχετεύεται στον οργανισμό πυροδοτεί το ανοσοποιητικό να δεχθεί ένα χημειοθεραπευτικό φάρμακο που σταματά τον όγκο από τον αναπρογραμματίζει τα ανοσοκύτταρα.

Οι επιστήμονες πρόσθεσαν ένα ακόμα ανοσοθεραπευτικό παράγοντα και πέτυχαν ποσοστό ίασης 80-100%.

«Ο συνδυασμός των φαρμάκων επέτρεψε στα κύτταρα του ανοσοποιητικού να κάνουν τη δουλειά τους και καταφέραμε να θεραπεύσουμε το 20% με 60% των ζωικών μας μοντέλων. Αποτέλεσμα που μας δημιουργεί πολλές ελπίδες να κερδίσουμε δύο θανατηφόρες μορφές καρκίνου, του μαστού και των σπάνιων παιδιατρικών μυικών νεοπλασιών», εξηγεί ο Δρ Μαχονεϊ.

Το περίεργο είναι ότι κανένα εκ των φαρμάκων που συνδύασαν οι επιστήμονες δεν είχε αναπτυχθεί ως ανοσοθεραπευτικό. Για σχεδόν δύο δεκαετίες είχαν μελετηθεί για τη δυνατότητά τους να εξοντώνουν απευθείας τα καρκινικά κύτταρα. Υπό την οπτική όμως της ανοσοθεραπείας, οι ειδικοί κατάφεραν να βελτιώσουν τη δράση τους και σε κλινικό επίπεδο δημιούργησαν τελείως νέα θεραπεία.

Τα επόμενα πέντε χρόνια οι ερευνητές θα γνωρίζουν με βεβαιότητα την πραγματική τους επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό καθώς θα συνεχίσουν μελετούν το νέο ανοσοθεραπευτικό συνδυασμό στο πλαίσιο κλινικών μελετών.