Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021 -
Ξάστερος ουρανός

13 °C

Σήμερα, 30. Νοεμβρίου 2021

Στην Αθήνα διεξάγεται το 24ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παιδιατρικής ΡευματολογίαςΣτην Αθήνα, από τις 14 έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2017, διεξάγεται το φετινό 24ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παιδιατρικής Ρευματολογίας, υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Περισσότεροι από 1.000 ειδικοί επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο θα παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου, που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παιδιατρικής Ρευματολογίας (PReS), για πρώτη φορά στην Αθήνα, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής.

Όπως αναφέρουν στα μήνυματά τους ο πρόεδρος της PReS, καθηγητής Berent Prakken (Ουτρέχτη, Ολλανδία) και η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Έλενα Τσιτσάμη (Υπεύθυνη της Μονάδας Παιδιατρικής Ρευματολογίας της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία») «είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η Αθήνα, γενέτειρα πολιτισμού και επιστημών, φιλοξενεί το 24ο συνέδριό μας. Τα τελευταία 24 χρόνια έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στην Παιδιατρική Ρευματολογία. Από τις ενέσεις χρυσού και τα στεροειδή έχουμε περάσει πια στους βιολογικούς παράγοντες και τους βιοδείκτες. Οι προκλήσεις όμως παραμένουν, όχι μόνο για τους κλινικούς γιατρούς που φροντίζουν τους ασθενείς, αλλά και για τους επιστήμονες που προσπαθούν να ξεμπλέξουν το “κουβάρι” των περίπλοκων αυτών νοσημάτων καθώς και για τους ίδιους τους ασθενείς που καθημερινά επωμίζονται το βάρος της νόσου τους».

Η Τελετή Έναρξης του 24ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Παιδιατρικής Ρευματολογίας, θα λάβει χώρα την Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017, στις 18:00 μ.μ., στην Αίθουσα “BanquetHall” του Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Την κεντρική ομιλία με τίτλο “Molecular and cellular mechanisms driving chronic inflammation andautoimmunity" θα εκφωνήσει ο Ακαδημαϊκός-Καθηγητής κ. Γεώργιος Κόλλιας, διεθνώς αναγνωρισμένος για πρωτοποριακές έρευνες του αναφορικά με την ανάπτυξη βιολογικών θεραπειών για τα ρευματικά νοσήματα και, γενικότερα, με την κατανόηση των μοριακών και κυτταρικών μηχανισμών που υπόκεινται των χρόνιων φλεγμονωδών νοσημάτων.

Μεταξύ των ομιλητών του συνεδρίου περιλαμβάνονται όλοι σχεδόν οι διεθνώς διακεκριμένοι ερευνητές του χώρου, συμπεριλαμβανομένου και του Καθηγητή Johannes W.J. Bijlsma (Ουτρέχτη, Ολλανδία), Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας (EULAR). Η συμμετοχή του τελευταίου υπογραμμίζει την αναγκαιότητα διασυνδεσιμότητας και συνεργασίας μεταξύ των κλινικών και εργαστηριακών ερευνητικών της Παιδιατρικής Ρευματολογίας και των ρευματολόγων των ενηλίκων. «Οι μικροί ασθενείς μας», αναφέρει η κ. Τσιτσάμη, «αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, ενηλικιώνονται και, από κάποια ηλικία και μετά, θα πρέπει να παρακολουθούνται από ρευματολόγους ενηλίκων. Οπότε οι τελευταίοι πρέπει να είναι ενήμεροι για τις ιδιαιτερότητες των παιδιατρικών ρευματολογικών νοσημάτων».

Όπως αναφέρει η κ. Τσιτσάμη, ιδιαίτερη έμφαση στο επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου δίνεται αναφορικά με τις κλινικές δοκιμές των νέων βιολογικών παραγόντων που, τα τελευταία χρόνια, έχουν βελτιώσει θεαματικά την ποιότητα ζωής των ασθενών με ρευματικά νοσήματα της παιδικής ηλικίας. «Ιδιαίτερη θέση μεταξύ των σχετικών εργασιών του συνεδρίου καταλαμβάνουν οι πολυκεντρικές μελέτες που διενεργούνται από τον Διεθνή Οργανισμό Κλινικών Δοκιμών Παιδιατρικής Ρευματολογίας (PRINTO)», τονίζει η κ. Τσιτσάμη η οποία είναι και η Εθνική Εκπρόσωπος της Ελλάδας σ’ αυτόν τον Οργανισμό. Έμφαση δίνεται, επίσης, στην ανακάλυψη βιοδεικτών που επιτρέπουν την ακριβέστερη διάγνωση και ανοίγουν το δρόμο προς μια πιο εξατομικευμένη αντιμετώπιση (personalized medicine) των παιδορευματολογικών ασθενών.

Τέλος, σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου διεξάγεται (13–14 Σεπτεμβρίου 2017) στο Χωρέμειο Ερευνητικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» και η Συνάντηση Νέων Ερευνητών (Young Investigators Meeting). Σ’ αυτό το προσυνεδριακό διήμερο, 250 περίπου νέοι επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Παιδιατρικής Ρευματολογίας, θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν την ερευνητική τους εμπειρία και θα ανταλλάξουν απόψεις για τη βελτίωση της εκπαίδευσής τους. Αυτή η οργανωτική καινοτομία του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Παιδιατρικής Ρευματολογίας αποσκοπεί στην ερευνητική και εκπαιδευτική δικτύωση των νέων παιδορευματολόγων αλλά και των κέντρων που τους φιλοξενούν, με απώτερο στόχο τη βελτίωση των παρεχομένων ιατρικών υπηρεσιών και της παιδορευματολογικής έρευνας αλλά και τη συνακόλουθη οικονομία κλίμακας.