Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Σπάνιες ασθένειες με συμπτώματα που δεν φαντάζεστε!



Αισθάνεστε την ανάγκη να φάτε ανθρώπινο κρέας, αισθάνεστε σαν ζόμπι ή μήπως γίνεστε τύφλα χωρίς να έχετε πιει ούτε μια σταγόνα αλκοόλ; Μπορεί όλα αυτά να σας φαίνονται περίεργα και απίθανα αλλά από ότι φαίνεται συμβαίνουν στα άτομα που πάσχουν από διάφορα σπάνια σύνδρομα. Κάντε κλικ και μάθετε για τις πιο 'κουφές' ασθένειες...

Το σύνδρομο εντερικής ζύμωσης ή σύνδρομο του αυτόματου ζυθοποιείου

Φανταστείτε να τρώτε ένα ωραίο πιάτο μακαρόνια χωρίς να πιείτε σταγόνα κρασί ή άλλο αλκοόλ. Όπως και να έχει με το που τελειώνετε το πιάτο είστε... τύφλα!
Η ασθένεια ονομάζεται σύνδρομο εντερικής ζύμωσης και προκαλείται από την παρουσία κάποιων ενζύμων στο έντερο που μετατρέπουν την γλυκόζη σε αλκοόλ. Η υπερβολική παρουσία του εν λόγω ενζύμου στον οργανισμό, το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή της μπύρας και του ψωμιού, εξηγεί το σύνδρομο αυτό. Η θεραπεία του συνδρόμου αποτελείται από μια σειρά φαρμάκων και συγκεκριμένη διατροφή την οποία καθορίζει ο γιατρός.

Το σύνδρομο αυταπάτης Fregoli

Έχετε αισθανθεί ποτέ ότι κάποιον τον ξέρετε ενώ δεν τον έχετε ξανασυναντήσει ποτέ στη ζωή σας;
Πρόκειται για ένα σύνδρομο που ονομάζεται σύνδρομο Fregoli.Τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο αυτό είναι βέβαια ότι ξέρουν τον άλλο παρόλο που δεν τον έχουν δει ποτέ στη ζωή τους. Ένα άλλο παρόμοιο σύνδρομο είναι να πιστεύει κάποιος ότι όλοι οι άνθρωποι είναι το ίδιο άτομο το οποίο αλλάζει πρόσωπα.Το σύνδρομο Fregoli είναι ένα είδος νευροψυχιατρικής διαταραχής το οποίο απαιτεί εξειδικευμένη ιατρική παρακολούθηση.

Το σύνδρομο Lesch-Nyhan

Η κατανάλωση κρέατος είναι πολύ συνηθισμένη σε όλους σχεδόν τους πολιτισμούς. ο ξέρατε όμως ότι υπάρχουν και άνθρωποι που θέλουν να φάνε την ίδια τους τη σάρκα;Η ασθένεια αυτή ονομάζεται σύνδρομο Lesch-NyhanΚαι είναι κληρονομική. Επηρεάζει κυρίως τους άντρες και προκαλείται από τον εκφυλισμό ενός γονιδίου του χρωμοσώματος Χ. Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο αυτό. Υπάρχουν κάποιες φαρμακευτικές αγωγές που μπορούν απλώς να μειώσουν τα συμπτώματα.

Το σύνδρομο του Σταντάλ

Η επίσκεψη σε ένα μουσείο ή σε μια γκαλερί τέχνης είναι μια ευχάριστη εμπειρία για τους περισσότερους, σωστά; Ε, λοιπόν, όχι. Αυτό δεν ισχύει για όλους.Υπάρχουν κάποιοι που παθαίνουν ιλίγγους, ταχυκαρδία και φτάνουν στο σημείο να έχουν ακόμη και ψευδαισθήσεις μόλις πατούν το πόδι τους σε τέτοιου είδους χώρους. Τα άτομα που υποφέρουν από το σύνδρομο αυτό, αισθάνονται έτσι μόνο όταν βρίσκονται ανάμεσα σε έργα τέχνης. Το ονομάζουν και 'σύνδρομο της Φλωρεντίας' επειδή το έχουν παρουσιάσει πολλοί άνθρωποι που έχουν επισκεφθεί την πόλη αυτή. Η αντιμετώπιση που ακολουθείται είναι φαρμακευτική αλλά και ψυχολογική.

Το σύνδρομο Κοτάρ

Φανταστείτε ότι περπατάτε στο δρόμο και συναντάτε κάποιον που συμπεριφέρεται σαν ζωντανός νεκρός. Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να οφείλεται στο σύνδρομο Κοτάρ το οποίο αποκαλείται και σύνδρομο των ζόμπι. Τα άτομα αυτά πιστεύουν ότι είναι νεκροί ή ότι δεν έχουν όργανα.Το σύνδρομο οφείλεται σε μεταβολές κάποιων σημείων του εγκεφάλου που επηρεάζουν την προσωπικότητα, σε σχιζοφρένεια ή σε κατάθλιψη. ο σύνδρομο Κοτάρ είναι μια ανίατη πάθηση και χρειάζεται ψυχιατρική παρακολούθηση.

Το κλινικό σύνδρομο Πίκα

Φανταστείτε ότι είστε μπροστά σε ένα μεγάλο μπυφέ αλλά αντί για σαλάτες, ζυμαρικά ή πλατό με κρεατικά και αλλαντικά, σας σερβίρουν ύφασμα, άργιλο και κάρβουνο. Καλή όρεξη!Κάποιοι αισθάνονται την έντονη επιθυμία να φάνε αντικείμενα που δεν τρώγονται...Η ασθένεια ονομάζεται Πίκα ή αλλοτριοφαγία. Πυροδοτείται συνήθως στο άτομο μετά από σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα ή διατροφικές διαταραχές κάποιου τύπου. Η θεραπεία του συνδρόμου εξαρτάται από τον ασθενή και πρέπει να την υποδείξει γιατρός.