Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Προστασία από τον ήλιο και θεραπεία της φωτοαλλεργίας



Αν μετά την έκθεση στον ήλιο εκδηλωθούν συμπτώματα στο δέρμα όπως κοκκίνισμα, φαγούρα, ανάγλυφη υφή και εξάνθημα, ίσως πρόκειται για κάποια φωτοαλλεργία. Τι πρέπει να κάνετε.

 

Ο ήλιος είναι πηγή ζωής και ενέργειας. Μας χαρίζει πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων, ωστόσο τα τελευταία χρόνια, η υπεριώδης ακτινοβολία έχει σοβαρές ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Ειδικά κατά τους μήνες της υψηλής ηλιοφάνειας, το σώμα μας εκτίθεται πολλές ώρες στον ήλιο, γι’ αυτό θα πρέπει να είναι προστατευμένο.

Αν μετά την έκθεση στον ήλιο εκδηλωθούν συμπτώματα στο δέρμα όπως κοκκίνισμα, φαγούρα, ανάγλυφη υφή και εξάνθημα, ίσως πρόκειται για κάποια φωτοαλλεργία. Η φωτοαλλεργίαεμφανίζεται μετά από 24 έως 48 ώρες από τη στιγμή της έκθεσης στον ήλιο.

Τα άτομα που παρουσιάζουν κάποια μορφή φωτοαλλεργίας θα πρέπει να επισκεφθούν δερματολόγο για να την αντιμετωπίσουν. Η θεραπεία εξαρτάται από το είδος της φωτοαλλεργίας, ωστόσο συνήθως συνιστάται η εφαρμογή ειδικών αλοιφών και η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο για μερικές μέρες. Σε κάθε περίπτωση η όποια έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να γίνει με αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

Χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες για την ηλιοθεραπεία

  • Το ηλιακό έγκαυμα στην παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο μελανώματος στην ενήλικη ζωή.
  • Μια δυσχρωμία στο δέρμα μπορεί να είναι και ένδειξη βλάβης στο δέρμα. Συνήθως όμως είναι ένδειξη φωτογήρανσης. Η διαφοροδιάγνωση πρέπει να γίνει μόνο από δερματολόγο.
  • Το σολάριουμ χρησιμοποιεί την υπεριώδη ακτινοβολία για να εισέλθει στον οργανισμό, κάνοντας το δέρμα να μαυρίσει. Έτσι, η διαδικασία αυξάνει πολύ τον κίνδυνο να βλάψει την υγεία σου.
  • ‘Ενα μελαμψό δέρμα δεν σημαίνει ότι δεν βλάπτεται εξίσου από την υπεριώδη ακτινοβολία. Σίγουρα καίγεται δυσκολότερα, ωστόσο η βλάβη που προκαλείται βαθύτερα στο σώμα είναι η ίδια.
  • Πρέπει να εφαρμόζεις το αντηλιακό σου τουλάχιστον 20’ πριν εκτεθείς στον ήλιο. Αναλόγως με το δείκτη προστασίας που επιλέγεις πρέπει να το ανανεώνεις συχνότερα. Όσο χαμηλότερο είναι το SPF τόσο συχνότερη κρίνεται η ανανέωση.
  • Να πίνεις άφθονο νερό για να μην αφυδατώνεται η επιδερμίδα σου και ο οργανισμός σου.
  • Τους μήνες της έντονης ηλιοφάνειας κατανάλωσε θρεπτικές για το δέρμα σου τροφές. Προτίμησε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α, Ε και σελήνιο. Τέτοιες τροφές είναι τα καρότα, οι ντομάτες, το μοσχάρι, τα δημητριακά, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί και το γάλα.
  • Αρκούν 10’ έκθεσης στον ήλιο την ημέρα για να λάβεις τη βιταμίνη D που χρειάζεται ο οργανισμός σου.
  • Η φωτοαλλεργία μπορεί να εμφανιστεί μέχρι και 2 μέρες μετά την αρχική έκθεση του ατόμου στον ήλιο.
  • Κατά την περίοδο του καλοκαιριού απόφυγε να εκτίθεσαι στον ήλιο κατά τις ώρες 11-4 το μεσημέρι.

Να θυμάσαι ότι ο βασικός σου στόχος είναι μετά την έκθεση στον ήλιο να μην μείνουν τα σημάδια του στο σώμα σου. Προστάτευσε το δέρμα σου, ώστε να αποφύγεις το έγκαυμα, τις πανάδες και τις δυσχρωμίες.