Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ποια είναι η πιο υγιεινή σοκολάτα!



Κι όμως, η σοκολάτα δεν είναι τόσο αμαρτωλή όπως φανταζόμαστε. Αρκεί να διαλέξουμε την σωστή. Μαύρη, λευκή ή γάλακτος; Και με κανονική ζάχαρη ή με υποκατάστατα;
Η σοκολάτα κάνει καλό στην καρδιά! Όχι γιατί είναι… υποκατάστατο στο σεξ, αλλά γιατί περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά και πιο συγκεκριμένα τα περίφημα φλαβονοειδή. Μάλιστα, όσο περισσότερο κακάο περιέχει τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά της σε φλαβονοειδή. Η λευκή σοκολάτα λοιπόν, που δεν περιέχει καθόλου κακάο και είναι η πλουσιότερη σε λιπαρά, καλό θα ήταν να αποτελεί την τελευταία σας επιλογή. Η σοκολάτα γάλακτος, εκτός από φλαβονοειδή περιέχει μικρές ποσότητες ασβεστίου, ενώ το υψηλότερο αντιοξειδωτικό περιεχόμενο έχει η μαύρη σοκολάτα. Εάν το υψηλό περιεχόμενο της μαύρης σοκολάτας σε αντιοξειδωτικά συνδυαστεί και με γλυκαντικές ύλες τότε την καθιστά μια από τις καλύτερες επιλογές για την ικανοποίηση του γλυκού.

Καλύτερη η σοκολάτα με ή χωρίς ζάχαρη;
Μπορεί η κατανάλωση ζάχαρης με μέτρο να αποτελεί μέρος της ισορροπημένης διατροφής, πολύ συχνά ωστόσο ερχόμαστε αντιμέτωποι είτε με καταστάσεις που επιβάλλουν τον περιορισμό των απλών σακχάρων στο σύνολο της διατροφής μας, όπως είναι η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης είτε απλά θέλουμε να απολαύσουμε συχνότερα τη γλυκιά γεύση… με μέτρο. Μία πιο υγιεινή εναλλακτική της σοκολάτας είναι αυτή στην οποία η ζάχαρη έχει αντικατασταθεί με ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες που προσδίδουν τη χαρακτηριστική γλυκιά γεύση στη σοκολάτα σας, αποδίδοντας όμως λιγότερες θερμίδες και χωρίς παράλληλα να αυξάνουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν, εκτός από υποκατάστατα ζάχαρης, η σοκολάτα περιέχει και άλλα σημαντικά διατροφικά χαρακτηριστικά όπως φυτικές ίνες, εκτός από τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα βοηθάει και στη δημιουργία αισθήματος κορεσμού, αποτρέποντάς σας έτσι από την υπερκατανάλωσή της.