Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Παραλλαγή Όμικρον – Μπορεί να φέρει τους «ταύρους» στις αγορές;



Η νέα παραλλαγή Όμικρον θα μπορούσε πραγματικά να δώσει ώθηση στις αμερικανικές μετοχές εάν τα συμπτώματα αποδειχθούν λιγότερο σοβαρά, δήλωσε ο μεγαλοεπενδυτής Μπιλ Άκμαν.

«Αν και είναι πολύ νωρίς για να έχουμε οριστικά στοιχεία, τα πρώιμα αναφερόμενα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η Όμικρον προκαλεί «ήπια έως μέτρια» συμπτώματα (λιγότερη σοβαρότητα) και είναι πιο μεταδοτικός», έγραψε ο Άκμαν στο Twitter. «Αν αυτό αποδειχθεί αλήθεια, αυτό θα φέρει άνοδο και όχι πτώση στις αγορές».

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Pershing Square Capital Management πρόσθεσε ότι βλέπει άνοδο για την αγορά μετοχών και πτώση για την αγορά ομολόγων.

Οι αγορές παρακολουθούν στενά τα σχόλια του Άκμαν καθ′ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και της ταραχώδους πορείας της αγοράς τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι παρεμβάσεις στις αγορές

Στο αποκορύφωμα της κρίσης της Covid-19 τον Μάρτιο του 2020, ο Άκμαν με δηλώσεις του στο CNBC προειδοποίησε τους επενδυτές ότι «έρχεται η κόλαση » και προέτρεψε τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την εταιρική Αμερική να κλείσουν τη χώρα για 30 ημέρες για να περιορίσουν την επιδημία, αποκαλώντας το μοναδική επιλογή για τη διάσωση της οικονομίας.

Μέρες μετά τη συνέντευξη, ο Άκμαν αποκάλυψε ότι η εταιρεία του αποχώρησε από τις short positions ακριβώς τη στιγμή που ο S&P 500 κατέγραψε μεγάλες απώλειες, κερδίζοντας περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε στοιχήματα έναντι των αγορών εκείνο τον μήνα.

Τον Ιούλιο, όταν η Wall Street αντιμετώπιζε την παραλλαγή του δέλτα του Covid, ο Άκμαν είπε ότι δεν αποτελεί σημαντική απειλή για το οικονομικό άνοιγμα και ότι βλέπει τα επιτόκια να αυξάνονται μετά τη μεγάλη επιστροφή.

Πιο πρόσφατα, στα τέλη Οκτωβρίου, ο διαχειριστής hedge fund ζήτησε από την Federal Reserve να αρχίσει να περιορίζει τη στήριξη που παρείχε στην οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Είπε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει «να αρχίσει αμέσως το tapering και να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια το συντομότερο δυνατό».

Πού ποντάρει

Η Pershing Square διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία περίπου 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το hedge fund αυξήθηκε κατά 27,2% έως τον Οκτώβριο και 21,6% χωρίς προμήθειες, σύμφωνα με τις δηλώσεις της εταιρείας.

Ο Ackman έχει στοιχηματίσει πολλά σε μια ανάκαμψη στη βιομηχανία εστιατορίων, λιανικής και ξενοδοχείων. Οι κορυφαίες του συμμετοχές στο τέλος του τρίτου τριμήνου περιλάμβαναν τους Lowe’s, Hilton , Restaurant Brands και Chipotle.