Η νέα εξέταση είναι πολύ σημαντική, καθώς ανιχνεύει τον αφύσικο ενεργειακό μεταβολισμό στα μιτοχόνδρια των κυττάρων στο αίμα των ασθενών με Πάρκινσον.

Το γεγονός ότι οι ασθενείς καθυστερούν να διαγνωστούν έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην περαιτέρω πορεία της νόσου, καθώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις η θεραπεία δεν μπορεί να κάνει κάτι για τα κύτταρα του εγκεφάλου, που έχουν, ήδη, καταστραφεί.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Λα Τρομπ της Μελβούρνης, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Φίσερ, δοκίμασαν με επιτυχία τη νέα εξέταση σε 38 άτομα (29 ασθενείς και 9 υγιείς), χωρίς, ωστόσο, αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής να έχουν δημοσιευθεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό. Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, στους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον ταμιτοχόνδρια, που παράγουν ενέργεια στα κύτταρα, εργάζονται με τετραπλάσια ένταση σε σχέση με τα μιτοχόνδρια των υγιών ατόμων, με συνέπεια να παράγουν αυξημένα τοξικά υποπροϊόντα. 

Οι Αυστραλοί επιστήμονες ελπίζουν ότι η έγκαιρη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον ενδεχομένως να μπορέσει να συμβάλει στην ανακοπή της εξέλιξής της, καθώς προς το παρόν η νευροεκφυλιστική ασθένεια είναι ανίατη.