Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Μειώνουν τα καρύδια τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2;



Τα καρύδια θεωρούνται υγιεινά διότι περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά όπως είναι το άλφα-λινολενικό οξύ και αρκετές φυτικές ίνες. Αλλά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για διαβήτη;

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes/Metabolism Research and Reviews βρήκε ότι τα άτομα που τρώνε καρύδια έχουν περίπου τις μισές πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2 συγκριτικά με αυτούς που δεν καταναλώνουν καρύδια. Να σημειωθεί ωστόσο ότι η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τους παραγωγούς καρυδιών και είχε ορισμένους περιορισμούς.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) αξιολόγησαν στοιχεία από οκτώ έρευνες του National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) περιλαμβάνοντας 34.121 ενήλικες, ηλικίας 18-85 ετών, που είχαν δώσει πληροφορίες για τη διατροφή τους, καθώς και αν είχαν διαγνωστεί με διαβήτη ή αν έπαιρναν αντιδιαβητικά φάρμακα. Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης εξεταστεί για τα επίπεδα της γλυκόζης νηστείας και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαρίνης στο αίμα τους.

Όσοι ανέφεραν ότι είχαν φάει καρύδια τις τελευταίες 24 ώρες είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2. Η κατανάλωση τριών κουταλιών καρυδιών ημερησίως σχετίστηκε με 47% μειωμένη συχνότητα διαβήτη τύπου 2. Ο συσχετισμός ίσχυε ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, μορφωτικού επιπέδου, Δείκτη Μάζας Σώματος και φυσικής δραστηριότητας.

Αλλά η μελέτη εξέτασε τη λήψη καρυδιών σε ένα μόνο χρονικό σημείο και δεν μπορεί να μας πει εάν η κατανάλωση καρυδιών εμποδίζει τον διαβήτη ή αν τα άτομα με διαβήτη έτρωγαν λιγότερα καρύδια.

Καρδιά και έντερο
Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2018, η κατανάλωση μιας χούφτας καρυδιών την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου του εντέρου. Η κατανάλωση ενός τρίτου του φλιτζανιού καρυδιών για έξι εβδομάδες μείωσε την παραγωγή των υπερβολικών χολικών οξέων και τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες των καρυδιών ενθαρρύνει την ανάπτυξη «καλών» βακτηρίων στο έντερο, γεγονός που ωφελεί την υγεία του παχέος εντέρου.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι παρά τα καρύδια, παρότι έχουν πολλές θερμίδες -28 ανά καρύδι- το 20% χρησιμοποιείται από τα βακτήρια του εντέρου.