Παρασκευή 06 Ιουνίου 2025 -

Μεγάλη και σημαντική διατροφική αξία έχουν τα όστρακα



Tα όστρακα είναι μια από τις πλέον εξελιγμένες ομάδες ασπόνδυλων και είναι τρόφιμα υψηλής βιολογικής αξίας είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, υδατάνθρακες, αζωτούχες ουσίες, πρωτεΐνες. Είναι πολύ εύπεπτα και περιέχουν σημαντική ποσότητα προστατευτικών ουσιών (Dong, 2001).

Αποτελούν εξαιρετική φυσική πηγή από την οποία μπορεί να προμηθευτεί ο ανθρώπινος οργανισμός τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ωμέγα 3 τα οποία συμβάλλουν στην πρόληψη ή και στη μείωση του κινδύνου αρτηριοσκλήρωσης και μυοκαρδιακών εμφράξεων στην πρόληψη αλλά και στη μείωση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και άλλων φλεγμονωδών νόσων, όπως η ψωρίαση του δέρματος και στη μείωση του κινδύνου διαφόρων μορφών καρκίνου (Kinsella, 1986,Nettleton, 1992, Holub, 1992, Ackman, 1995, Armstrong et al., 1994, από Βασιλειάδου, 2005).

Όσο αφορά τις βιταμίνες τα όστρακα θεωρούνται ως οι πιο πλούσιες πηγές προβιταμινών D,αποτελούν τις καλύτερες πηγές πυριδοξίνης και βιταμίνης Β12 υπερκαλύπτοντας τις ημερήσιες ανάγκες του ενήλικου ανθρώπου. (Γαληνού – Μητσουδη, Σ. 2003)
Επίσης περιέχουν πρωτεΐνες μεγάλης βιολογικής αξίας, υδατάνθρακες, λίπη και λευκώματα, διάφορα άλατα και είναι και αφροδισιακά!

ΜΕΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 100g* ΜΥΔΙΩΝ μαγειρεμένων στον ατμό

Θερμίδες 172 kcal
Πρωτείνες 23,8 g
Υδατάνθρακες 7,39 g
Λιπαρά 4,48 g
Φυτικές ίνε 0,0 g

ΜΕΤΑΛΛΑ
Ασβέστιο
    33 mg
Σίσηρος
    6.72 mg
Μαγνήσιο
    37
Φώσφορος
    285 mg
Κάλιο
    268 mg
Νάτριο
    369 mg
Ψευδάργυρος
    2.67 mg
    
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Βιταμίνη C
    13.6 mg
Θειαμίνη
    0.300 mg
Ριβοφλαβίνη
    0.420 mg
Νιασίνη
    3.000 mg
Βιταμίνη B-6
    0.100 mg
Φυλλικό οξύ
    76 μg
Βιταμίνη B-12
    24.00 μg
Βιταμίνη A
    91 μg

 
ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΛΙΠΙΔΙΩΝ

Κορεσμένα λιπαρά οξέα
    0.850 g
Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα
    1.014 g
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα
    1.212 g
Χοληστερόλη
    56 mg
*Τα 100 g αντιστοιχούν περίπου σε 12 μύδια μεσαίου μεγέθους.
Πηγή: USDA Nutritional Database