Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κορωνοϊός: Πως γίνεται να έχετε ξεπεράσει τα συμπτώματα αλλά το τεστ να παραμένει θετικό;



Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το χρονικό διάστημα που θα χρειαστείτε για απομόνωση μετά από ένα θετικό τέστ κορωνοιού θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως αν είχατε συμπτώματα ή όχι και, εάν είχατε, πόσο σοβαρά ήταν.

Πόσο καιρό είναι συνήθως οι άνθρωποι θετικοί στον κορωνοϊό;

Ο ακριβής χρόνος για τον οποίο θα είστε θετικοί, αφού αρχίσουν να βελτιώνονται τα συμπτώματά σας εξαρτάται από το τεστ που θα κάνετε.

Εάν κάνετε ένα τεστ αντιγόνου, μπορεί να βγαίνετε θετικοί για μερικές εβδομάδες μετά την αρχική σας εξέταση. Με ένα τεστ ενίσχυσης νουκλεϊκού οξέος (όπως το PCR), το αποτέλεσμα μπορεί να είναι θετικό για έως και 90 ημέρες.

Οι αποκλίσεις μεταξύ των τεστ και το χρονικό διάστημα που βγαίνουν θετικά συνοψίζονται στο τι αναζητά κάθε τεστ και στο πόσο υψηλή ευαισθησία έχουν στον ιό.

Τα PCR έχουν σχεδιαστεί για να συλλέγουν το ιικό RNA ή το γενετικό υλικό του ιού, εξηγεί ο δρ David Dowdy, Επιδημιολόγος στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

«Ακόμα και αν ο ιός είναι νεκρός, το RNA του μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει και έτσι μπορεί να έχετε ένα ψευδώς θετικό PCR έως και δύο μήνες περίπου μετά τη μόλυνση. Δεν είναι εξαιρετικά συνηθισμένο αλλά μπορεί να συμβεί» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, οι δοκιμές αντιγόνου – πιο συχνά γνωστές ως rapid – ανιχνεύουν αντιγόνα, τα οποία είναι συγκεκριμένες πρωτεΐνες από τον ιό. Τα τεστ αντιγόνου είναι γενικά λιγότερο ευαίσθητα από τα τεστ PCR.

Τι κάνω όταν το τεστ κορωνοϊού παραμένει θετικό;

Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ, μόλις λάβετε το θετικό τεστ (ημέρα 0) θα πρέπει να παραμείνετε σε απομόνωση τουλάχιστον πέντε ημέρες και να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα.

Μετά την πάροδο των πέντε ημερών και εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματά σας βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, μπορείτε να διακόψετε την καραντίνα.

Εάν ο πυρετός συνεχίζει, θα πρέπει να συνεχίσετε την απομόνωση εντός οικίας μέχρις πλήρους υποχώρησης του πυρετού.

Μόλις βγείτε από την καραντίνα, συνιστάται η υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες.