Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 -

Καρκίνος του μαστού: Το ψηλαφητό ογκίδιο δεν είναι το μοναδικό σύμπτωμαΠερίπου μία στις έξι γυναίκες (17%) που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού έχουν πάει στο γιατρό τους με ένα σύμπτωμα, που δεν είναι ένα ψηλαφητό ογκίδιο (το οποίο είναι και το πιό συχνά αναφερόμενο σύμπτωμα), σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε το 2016 από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο,  στο Λίβερπουλ.

 

Με αφορμή αυτή την έρευνα ο χειρουργός, εξειδικευμένος στις παθήσεις μαστού, κ. Σταύρος Τσιριγωτάκης, επισημαίνει το πόσο τραγικό είναι, να μην είναι γνωστά ακόμη και στις μέρες μας, τα συμπτώματα με τα οποία μπορεί να εμφανιστεί η νόσος.

Εκτός από ένα ψηλαφητό ογκίδιο, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ανωμαλίες στη θηλή (εισολκή-τράβηγμα της θηλής προς τα μέσα), πόνο στο στήθος, αλλαγή της χροιάς του δέρματος, έλκος στο δέρμα του μαστού, ανωμαλία στο σχήμα του μαστού, ερυθρότητα ή φλεγμονή του μαστού.

Ερευνητές εξέτασαν τα στοιχεία περισσότερων από 2.300 γυναικών που διαγνώστηκαν  με καρκίνο μαστού στην Αγγλία το 2009/10 και βρήκαν ότι, αν και οι περισσότερες γυναίκες με τη νόσο απευθύνθηκαν σε γιατρό γρήγορα, όσες είχαν συμπτώματα άλλα εκτός του ψηλαφητού ογκιδίου καθυστέρησαν να δουν τον γιατρό τους σε σύγκριση με εκείνες που είχαν ένα ψηλαφητό ογκίδιο.

Οι γυναίκες με δύο συμπτώματα (ψηλαφητό ογκίδιο και κάποιο άλλο σύμπτωμα) επίσης καθυστέρησαν να απευθυνθούν σε γιατρό.

Εκείνες που παρουσίασαν μια εξέλκωση του μαστού, ανωμαλίες στη θηλή, φλεγμονή του μαστού ή πρησμένο χέρι/μασχάλη, ή και πόνο στη μασχάλη είχαν περισσότερες πιθανότητες να περιμένουν περισσότερο από τρεις μήνες για να επισκεφθούν ειδικό.

Περισσότεροι από 53.600 καρκίνοι του μαστού διαγιγνώσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάθε χρόνο και 11.400 θάνατοι από τη νόσο σημειώνονται ετησίως.

Η έρευνα δείχνει ότι περίπου μία στις έξι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού έχει άλλα συμπτώματα, εκτός του ψηλαφητού ογκιδίου.

Ο χειρουγός Σταύρος Τσιριγωτάκης, τονίζει τη σημασία του να γνωρίζουν οι γυναίκες ότι το ψηλαφητό ογκίδιο δεν είναι το μόνο σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού και υπογραμίζει τη σημασία που έχει το να απευθυνθείτε στο γιατρό σας το συντομότερο δυνατό, όταν παρατηρήσετε κάποιο σύμπτωμα στο στήθος σας. Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου πραγματικά είναι το κλειδί της επιτυχίας και βοηθάει στο να αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσης.

"Αυτή η έρευνα δείχνει ότι, πολύ συχνά, οι γυναίκες με συμπτώματα καρκίνου του μαστού καθυστερούν να δουν τον γιατρό τους. Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει είτε επειδή οι άνθρωποι απλά αγνοούν ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να παρουσιαστεί με διάφορα συμπτώματα, είτε ότι είναι σημαντικό να διαγνωστεί το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε να μπορεί να σχεδιαστεί γρήγορα ένα πλάνο θεραπείας. Επομένως οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης πρέπει να αυξηθούν έτσι ώστε οι άνθρωποι να ξέρουν πώς να εντοπίζουν τα συμπτώματα και πότε να πάνε σε έναν γιατρό", τονίζει ο κ. Τσιριγωτάκης.