Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024 -

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Ποια συμπτώματα δεν πρέπει να αγνοήσετεΟι νέοι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παχέος εντέρου είναι ολοένα και περισσότεροι την τελευταία δεκαετία, όπως επισημαίνει η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

 Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς καρκίνους, με τη σοβαρότητά του να υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι δεν προειδοποιεί έγκαιρα. Αντίθετα, τα συμπτώματά του εμφανίζονται όταν βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.
 

«Πρόκειται για έναν από τους πέντε συχνότερους τύπους καρκίνου παγκοσμίως. Πραγματικά, οποιοσδήποτε άνθρωπος, ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορεί να κινδυνεύει», λέει η δρ. Johanna Chan, γαστρεντερολόγος στην Mayo Clinic.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί τονίζουν πόσο σημαντικό είναι οι νέοι να γνωρίζουν τα συμπτώματα που μαρτυρούν καρκίνο του παχέος εντέρου και να αναζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που εντοπίσουν κάποια ύποπτη ένδειξη.

Ειδικότερα, η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ και η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστούν ο προσυμπτωματικός έλεγχος να ξεκινά από την ηλικία των 45 ετών, καθώς είναι πιθανότερο ένας ασθενής να νοσήσει πριν την ηλικία των 55 ετών.

Ενδεικτικά συμπτώματα που θα πρέπει να σας θορυβήσουν είναι εάν αισθάνεστε μια αδιάκοπη δυσφορία στο στομάχι ή αν χάνετε ανεξήγητα βάρος.

«Στην πραγματικότητα, αρκετά προειδοποιητικά συμπτώματα, όπως αιμορραγία από το ορθό, αναιμία, αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου, είναι πολύ κοινά και είναι πιθανό να οφείλονται σε άλλες παθήσεις κι αυτό δημιουργεί σύγχυση», εξηγεί η δρ. Chan. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι νέοι, υγιείς ενήλικες που θα παρουσιάσουν αιμορραγία από το ορθό δεν πάσχουν από καρκίνο του παχέος εντέρου. «Ωστόσο, η πιθανότητα παραμένει και είναι σημαντικό οι νεαροί ασθενείς να αναζητούν φροντίδα και διάγνωση για οποιοδήποτε σύμπτωμα εμφανίζεται», λέει η δρ. Chan.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει, επιπλέον, να είναι όσοι επηρεάζονται από πέντε βασικούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου:

Οικογενειακό ιστορικό
Νόσοι του εντέρου
Διαβήτης
Παχυσαρκία
Συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα ή η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ