Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 -

Καμπανάκι κινδύνου από τους επιστήμονες: Αυριανοί ασθενείς τα παχύσαρκα παιδιά



Τη…βάση για μια σειρά από ασθένειες απειλητικές για τη μελλοντική, ενήλικη ζωή τους έχουν βάλει τα παχύσαρκα και υπέρβαρα Ελληνόπουλα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς τα παχύσαρκα παιδιά ενηλικιώνονται, αντιμετωπίζουν πλήθος ιατρικών προβλημάτων που οφείλονται στην παχυσαρκία σε νεότερες ηλικίες. Στην χώρα μας τουλάχιστον 600.000 παιδιά και έφηβοι είναι εκτός των φυσιολογικών ορίων της ζυγαριάς, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη νοσηρότητα τους ως ενήλικες.
 
Στην επίπτωση της παχυσαρκίας αλλά και στην…ανακήρυξή της ως βασικού προβλήματος δημόσιας υγείας στις ανεπτυγμένες χώρες τον 21ο αιώνα, θα επικεντρωθούν οι ειδικοί στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία: Αυριανοί ασθενείς τα παχύσαρκα παιδιά». Η ημερίδα απευθύνεται σε γιατρούς, γονείς και παιδιά και θα γίνει το Σάββατο 17 Οκτωβρίου, ώρα 17.30,  στην Αθήνα (Ιωνικό Κέντρο Λυσίου 11, Πλάκα).

Στόχος της Ημερίδας είναι η ενημέρωση των Παιδιάτρων, Γενικών Γιατρών και άλλων επιστημόνων υγείας σχετικά με το πώς θα διακινήσουν ένα υπέρβαρο ή παχύσαρκο παιδί, καθώς και την αγωγή και ευαισθητοποίηση των γονέων και όλων των αρμοδίων φορέων σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση της υπερβαρότητας και παχυσαρκίας.
 
«Στην Ελλάδα, το ποσοστό υπερβαρότητας και παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία υπερβαίνει το 30%.  Με βάση πρόσφατα δεδομένα, 600.000 παιδιά και έφηβοι σήμερα στην Ελλάδα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.  Οι επιπλοκές της παχυσαρκίας είναι πολλές και ευθύνονται για ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό των δαπανών της δημόσιας υγείας, καθώς η νοσηρότητα και θνησιμότητα που συνοδεύουν την παχυσαρκία αυξάνουν ραγδαία» επισημαίνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας κυρία Ευαγγελία Χαρμανδάρη.
 
«Ως Επιστημονική Υπεύθυνη και Συντονίστρια θα ήθελα να σας εκφράσω την πεποίθηση ότι το έργο αυτό μπορεί πραγματικά να δώσει λύσεις οριστικές και αποτελεσματικές στο πρόβλημα της παχυσαρκίας στη χώρα μας», υπογραμμίζει η κα Χαρμανδάρη, προσθέτοντας πως ζητάει την υποστήριξη των γιατρών στην καταγραφή των παιδιών και εφήβων στην Ηλεκτρονική Διαδικτυακή Εφαρμογή, καθώς και την παραπομπή τους (όταν κρίνεται απαραίτητο) στο Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος που λειτουργεί καθημερινά στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» (Κεντρικό Κτίριο, 6ος Όροφος, τηλ  213 2013 666).