Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κάλιο: Σημάδια έλλειψης απο τον οργανισμό



Αυτό το ορυκτό είναι ζωτικής σημασίας και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένων τη ρύθμιση των υγρών και τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας των μυών. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στη Clinical Journal of the American Society of Nephrology, έδειξε ότι το κάλιο μπορεί να σας προστατεύσει ακόμη και από καρδιακές και νεφρικές παθήσεις.

Δυστυχώς όμως έρευνες δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού δεν λαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα καλίου. Το Ινστιτούτο Ιατρικής συνιστά οι ενήλικες να παίρνουν τουλάχιστον 4.700 χιλιοστόγραμμα καλίου κάθε μέρα, αλλά οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε μόλις το ήμισυ αυτού του ποσού. Παρακάτω θα δείτε μερικά σημάδια που θα μπορούσαν να δείξουν ότι έχετε έλλειψη.

  • Έχετε ακανόνιστο καρδιακό παλμό

Μια μέτρια έως σοβαρή ανεπάρκεια καλίου μπορεί να προκαλέσει καρδιακές αρρυθμίες ή έναν παθολογικό καρδιακό παλμό, ειδικά αν είστε ήδη σε υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Στην πραγματικότητα έρευνες δείχνουν ότι το 7 έως 17% των ασθενών με καρδιαγγειακή νόσο πάσχουν από υποκαλιαιμία. Αυτό οφείλεται στην επίδρασή του στις μυϊκές συσπάσεις και συνεπώς στην καρδιακή λειτουργία.Οι ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι και να οδηγήσουν σε καρδιακή ανακοπή - κάτι που μπορεί να είναι θανατηφόρο.

  • Έχετε επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο

Τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνετε καθημερινά βοηθάνε το σώμα σας ώστε να αποδώσει το καλύτερο δυνατό. Έτσι όταν λαμβάνετε αρκετή ποσότητα από ένα βασικό θρεπτικό συστατικό μπορεί να εμφανίσετε ανεπάρκεια και σε κάποιο άλλο. Το μαγνήσιο εμπλέκεται με εκατοντάδες χημικές αντιδράσεις στο σώμα και επίσης μεταφέρει το κάλιο στα κύτταρα σας. Στην πραγματικότητα, περισσότερο από το 50 τοις εκατό των ατόμων με σοβαρή ανεπάρκεια κάλιο μπορεί επίσης να εμφανίσουν και έλλειψη μαγνησίου.

  • Έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού ιστορικού, του υπερβολικού βάρους, και της κατανάλωσης αλατιού μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση. Όμως, κάποιες μελέτες που έχουν γίνει σε ποντίκια, έχουν δείξει ότι μια διατροφή χαμηλή σε κάλιο είναι ένας από τους προδιαθεσικούς παράγοντες που συμβάλουν στην αύξηση της πίεσης, ενώ η πρόσληψη του λειτουργεί ως αντίβαρο στην εμφάνιση της υπέρτασης.

  • Παθαίνετε συχνά κράμπες

Εάν έχετε συχνά μυϊκές συσπάσεις στα πόδια σας, μπορεί να ευθύνεται η έλλειψη καλίου. Συγκεκριμένα όταν κάνετε έντονη φυσική δραστηριότητα και δεν πίνετε αρκετά υγρά, ενδέχεται να διαταραχθεί η ισορροπία μεταξύ καλίου και νατρίου και να πάθετε κράμπες. Η λύση είναι να καταναλώνετε τροφές που είναι πλούσιες σε αυτό το ορυκτό.

  • Νιώθετε συνέχεια κουρασμένοι

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ενέργειά σας, όπως είναι τα φάρμακα, η αφυδάτωση και ορισμένες ασθένειες. Μια λοιπόν από τις βασικές αιτίες που ενώ κοιμάστε σωστά ξυπνάτε κουρασμένοι, είναι η έλλειψη καλίου.

Ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε περισσότερο κάλιο είναι να τρώτε μια ευρεία ποικιλία φρούτων και λαχανικών όλη την ημέρα. Αν και οι πιο πολλοί όταν σκέφτεστε το κάλιο, το πρώτο τρόφιμο που σας έρχεται στο μυαλό είναι η μπανάνα, παρόλα αυτά μια ψητή πατάτα με τη φλούδα έχει τη διπλάσια ποσότητα. Άλλες πλούσιες πηγές περιλαμβάνουν το σπανάκι, οι φράουλες, το αβοκάντο, το μπρόκολο, τα σέσκουλα, οι ντομάτες. Αν όμως το πιάτο σας είναι αρκετά μονόχρωμο, αυτό σημαίνει ότι μάλλον δεν παίρνετε αρκετή ποσότητα καλίου και πρέπει να αλλάξετε τη διατροφή σας.