Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Ηπατίτιδα C: Διαθέσιμες σε όλους τους Έλληνες ασθενείς οι νέες θεραπείες



Τη διεύρυνση των κριτηρίων πρόσβαση τις νέες θεραπείες, που εκριζώνουν τον ιό της ηπατίτιδας C από τον οργανισμό προσφέροντας πλήρη ίαση, αποφάσισε το υπουργείο Υγείας καθιστώντας τις αγωγές διαθέσιμες σε όλους τους ασθενείς, ανεξαρτήτως σταδίου ηπατικής ίνωσης.

Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» που ικανοποιείται με την επικείμενη έκδοση του σχετικού ΦΕΚ.

Σύμφωνα ανάρτηση του προέδρου του συλλόγου, Γιώργου Καλαμίτση, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook: «το σχετικό ΦΕΚ που βρίσκεται προς δημοσίευση, προβλέπει τη διεύρυνση των κριτηρίων πρόσβασης στα καινούργια φάρμακα για την αντιμετώπιση την ηπατίτιδα C. Πλέον όλοι οι ασθενείς που ζουν με ηπατίτιδα C, ανεξαρτήτως σταδίου ηπατικής ίνωσης, θα έχουν πρόσβαση σε θεραπείες που εκριζώνουν τον ιό σε διάστημα μόλις 8-12 εβδομάδων!!!»

Μέχρι σήμερα, πρόσβαση στις νέες θεραπείες κατά κύριο λόγο οι ασθενείς που είχαν κίρρωση ήπατος και όσοι είχαν σοβαρή βλάβη στο ήπαρ, δηλαδή όσοι ήταν ένα στάδιο πριν την κίρρωση, οι οποίοι είχαν πάρει τις παλιές θεραπείες και είχαν αποτύχει.

Αδιάγνωστοι 75.000 ασθενείς με ηπατίτιδα C

H Ηπατίτιδα C αποκαλείται αθόρυβη νόσος, επειδή για πολλά χρόνια δεν παρουσιάζει συμπτώματα, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να νοσούν και να μην το γνωρίζουν. Στην Ελλάδα σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι πάσχουν από Ηπατίτιδα C και δεν το γνωρίζουν.

Η χώρα μας έχει δεσμευτεί για την εξάλειψη της Ηπατίτιδας C έως το 2030, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Δράσης  για την Ηπατίτιδα  C, σύμφωνα με το οποίο η εξέταση αντισωμάτων του ιού συστήνεται σε όλους όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980. Ταυτόχρονα, όσοι πάσχουν από Ηπατίτιδα C μπορούν σήμερα να επισκέπτονται τα ειδικά ηπατολογικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων χωρίς ραντεβού, προκειμένου να υποβληθούν σε εξέταση και θεραπεία.

Υπενθυμίζεται ότι, ο ιός της Ηπατίτιδας C μεταδίδεται κυρίως με την έκθεση σε μολυσμένο αίμα και συνήθως μέσω:
  • Χρήσης ενδοφλεβίων ναρκωτικών ουσιών
  • Μετάγγισης αίματος ή παραγώγων του ή μεταμόσχευσης οργάνου πριν το 1992
  • Χρήσης βελονών-συρίγγων ή οποιουδήποτε αντικειμένου-εργαλείου μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με μολυσμένο αίμα
  • Αιμοκάθαρσης
  • Η νόσος μπορεί επίσης να μεταδοθεί με μικρή πιθανότητα (λιγότερο από 5%) μέσω της σεξουαλικής επαφής, καθώς και κατά τον τοκετό, από τη μητέρα στο παιδί.

 

Προς ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη και θεραπεία της Ηπατίτιδας C, υλοποιείται και σχετική ενημερωτική εκστρατεία όπου μέσω της ιστοσελίδας www.kanoumethoryvo.gr, καλούμαστε να δημιουργήσουμε ένα video, κάνοντας δυνατό θόρυβο, με οποιονδήποτε  τρόπο θέλουμε, οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε (στο σπίτι, στο γραφείο ή σε εξωτερικό χώρο).

Στη συνέχεια, μοιραζόμαστε αυτό το video στον προσωπικό μας λογαριασμό Facebook και Instagram, συμβάλλοντας ενεργά στην ενημέρωση για έγκαιρη διάγνωση της Ηπατίτιδας C.