Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ιός του Δυτικού Νείλου: Δύο θάνατοι προστέθηκαν την τελευταία εβδομάδα



Αυξάνονται οι θάνατοι που έχει προκαλέσει ο ιός του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα να είναι 35 και οι νεκροί να έχουν φτάσει τους τέσσερις, καθώς μέσα στην εβδομάδα υπέκυψαν άλλα δύο άτομα.

Οπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία, από την αρχή της περιόδου 2019, μέχρι τις 08/08/2019 (14.00μ.μ.), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 35 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 21 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 14 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα) ή δεν είχαν καθόλου εκδηλώσεις.

Συνολικά έχουν καταγραφεί τέσσερις θάνατοι ασθενών ηλικίας άνω των 80 ετών, με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

 

Μέχρι και σήμερα, δέκα άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία (4 σε ΜΕΘ και 6 σε απλές κλίνες), εξιτήριο έχουν λάβει 18, ενώ τρία δεν κρίθηκε σκόπιμο να νοσηλευτούν.

«Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας)», αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Σημειώνει ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε καθένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

 

Ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ τα έτη 2010-2014 και 2017-2018 καταγράφηκαν κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ κυκλοφορία του ιού καταγράφηκε σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. «Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας και κατά την τρέχουσα περίοδο 2019, κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών, τόσο σε γνωστές όσο και σε νέες περιοχές», τονίζει ο ΕΟΔΥ.

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καταγραφεί σε Ελλάδα, Ουγγαρία, Ρουμανία και Γαλλία.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου, τονίζει ο ΕΟΔΥ. Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει, κρίνεται αναγκαία αφενός η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και αφετέρου η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών.

«Καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές που (πιθανά) θα κυκλοφορήσει ο ιός και οι πιθανές περιοχές καταγραφής κρουσμάτων σε κάθε περίοδο μετάδοσης δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια» τονίζει ο ΕΟΔΥ και συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ’ όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.