Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Χειρουργός προειδοποιεί για τους κινδύνους απ’ τις βουτιές σε άγνωστα νερά



Οι βουτιές σε άγνωστα νερά μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες και οι παραθεριστές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, προειδοποιεί ένας Βρετανός χειρουργός σπονδυλικής στήλης.
Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι παραθεριστές όταν κάνουν βουτιές σε άγνωστα νερά, γιατί μπορεί να υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες, προειδοποιεί ένας Βρετανός χειρουργός σπονδυλικής στήλης.

«Μια στιγμιαία τρέλα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό και παράλυση, που συχνά είναι μη αναστρέψιμη», δήλωσε στο BBC ο Dr Evan Davies, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Σαουθάμπτον.

Όπως ανέφερε, προσφάτως χειρούργησε έναν νεαρό ασθενή με κατάγματα στη σπονδυλική στήλη. Ο νεαρός τραυματίσθηκε κάνοντας βουτιά σε θάλασσα με βραχώδη πυθμένα στην Κροατία.

Ένας άλλος ασθενής υπέστη κατάγματα στον αυχένα σε μια νεροτσουλήθρα στην Ισπανία.

Ο Dr Davies εφιστά την προσοχή των παραθεριστών, διότι «η ζωή σας μπορεί να αλλάξει για πάντα σε μία στιγμή».

«Ελέγξτε πρώτα τον πυθμένα»
«Φαινομενικά, οι βουτιές είναι μια γρήγορη και αθώα συγκίνηση. Στην πραγματικότητα, όμως, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς, όπως ισχύει για οποιαδήποτε πρόσκρουση με μεγάλη ταχύτητα με το κεφάλι», λέει. «Παρότι στις διακοπές οι προειδοποιήσεις για την υγεία δεν είναι η ύψιστη προτεραιότητα, οι παραθεριστές πρέπει να ελέγχουν το νερό πριν από αρχίσουν τις βουτιές».

Ο Dr Davies προσθέτει πως δεν περνάει χρόνος χωρίς να κληθεί να αντιμετωπίσει περιστατικά βαρύτατων κακώσεων από βουτιές σε ρηχά νερά. Ο κόσμος, όμως, πρέπει να καταλάβει πως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να βουτάει σε νερά που δεν γνωρίζει. Και αυτό, διότι μπορεί να πέσει με το κεφάλι πάνω σε βράχια.

Και το χειρότερο είναι ότι «πολλές φορές καμία χειρουργική επέμβαση δεν μπορεί να διορθώσει τις βλάβες που γίνονται σε μια στιγμή ξέγνοιαστης τρέλας», προειδοποίησε.