Σάββατο 02 Μαρτίου 2024 -

Γρίπη των χοίρων: Τα συμπτώματα και η θεραπεία – Πώς μεταδίδεται στον άνθρωποΗ γρίπη των χοίρων, μπορεί να μην είναι τόσο τρομακτική όσο φαινόταν πριν από μερικά χρόνια, ωστόσο είναι αρκετά σημαντικό να προστατεύσετε τον εαυτό σας από το να την κολλήσετε.

Μάλιστα, το 2009, ο ιός Η1Ν1 εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον κόσμο, έτσι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τον χαρακτήρισε τότε ως πανδημία. Από τότε, οι άνθρωποι συνέχισαν να αρρωσταίνουν από τη γρίπη των χοίρων, αλλά μόνο σε λίγα περιστατικά.

Όπως η εποχική γρίπη, μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα υγείας σε μερικούς ανθρώπους. Το καλύτερο είναι να κάνετε το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης κάθε χρόνο. Η γρίπη των χοίρων είναι ένας από τους ιούς που περιλαμβάνονται στο ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο.

Γρίπη των χοίρων: Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο

Μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο με την εποχική γρίπη. Όταν οι άνθρωποι που έχουν τον ιό H1N1 βήχουν ή φτερνίζονται, ψεκάζουν μικροσκοπικές σταγόνες του ιού στον αέρα.

Εάν έρθετε σε επαφή με αυτές τις σταγόνες, αγγίξετε μια επιφάνεια (όπως πόμολο πόρτας ή τραπέζι) όπου έπεσαν οι σταγόνες ή αγγίξετε κάτι που έχει αγγίξει πρόσφατα ένα μολυσμένο άτομο, μπορεί να κολλήσετε τη γρίπη των χοίρων.

Οι ασθενείς μπορεί να τον μεταδώσουν μία ημέρα πριν εμφανίσουν συμπτώματα και έως και 7 ημέρες αφότου αρρωστήσουν. Τα παιδιά μπορεί να είναι μεταδοτικά για έως και 10 ημέρες.

Παρά το όνομα, δεν μπορείτε να κολλήσετε τη γρίπη των χοίρων τρώγοντας… μπέικον, ζαμπόν ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν χοιρινού κρέατος.

Όπως η κανονική γρίπη, έτσι και η γρίπη των χοίρων μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα, όπως πνευμονία, άλλη λοίμωξη των πνευμόνων και άλλα αναπνευστικά προβλήματα. Και μπορεί να επιδεινώσει μια υπάρχουσα χρόνια ασθένεια όπως ο διαβήτης ή το άσθμα.

Εάν έχετε συμπτώματα όπως δύσπνοια, έντονους εμετούς, πόνο στην κοιλιά ή στα πλευρά, ζάλη ή σύγχυση, καλέστε αμέσως το γιατρό σας ή το 166.