Τρίτη 07 Μαΐου 2024 -

FDA: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο μίας δόσης της Johnson & Johnson



Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) συστήνει το εμβόλιο μιας δόσης της Johnson & Johnson για επείγουσα χρήση, εκτριμώντας ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη (24/2).

Σύμφωνα με το cnbc.com, η παραπάνω εκτίμηση ανοίγει τον δρόμο για την έγκρισή του στη χώρα την Παρασκευή, οπότε συνεδριάζει επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων της FDA για τα εμβόλια, προκειμένου να εγκρίνει το εμβόλιο στις ΗΠΑ.

Aν και η επιτροπή δεν είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων της, η FDA αναμένεται να τις υιοθετήσει, όπως έκανε με τα εμβόλια των Pfizer και Moderna. Έτσι το εμβόλιο της J&J θα γίνει το τρίτο εμβόλιο για τον κορονοϊό που θα χορηγείται στη χώρα.

Υπενθυμίζεται πως το εμβόλιο της J&J ήταν 66% αποτελεσματικό στην πρόληψη της COVID-19, σε παγκόσμια δοκιμή, η οποία πραγματοποιήθηκε σε, σχεδόν, 44.000 άτομα.

Τα επίπεδα προστασίας διέφεραν ανά περιοχή, σύμφωνα με την J&J, με τη αποτελεσματικότητα να κυμαίνεται στο 72% στις ΗΠΑ, στο 66% στη Λατινική Αμερική και 57% στη νότια Αφρική, όπου η νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη μεταδίδεται ραγδαία.

Στις δοκιμές δεν υπήρχαν αναφορές για αναφυλαξία, ενώ η FDA ανέφερε ότι η πιο συχνή παρενέργεια είναι ο πονοκέφαλος και η κούραση, με τους μυικούς πόνους, την ναυτία και τον πυρετό να ακολουθούν.