Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Έρευνα: Τι αποκαλύπτει για την υγεία τεστ ισορροπίας



Το πόσο καλά μπορεί ένα άτομο να ισορροπήσει στο ένα πόδι, μπορεί να προσφέρει μια εικόνα για την υγεία του.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, οι μεσήλικες που δεν μπορούν να σταθούν στο ένα πόδι για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν μέσα σε μια δεκαετία

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που δυσκολεύτηκαν με αυτό το απλό τεστ ισορροπίας είχαν 84% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν τα επόμενα 10 χρόνια από εκείνους που μπορούσαν να σταθούν όρθιοι στο ένα πόδι χωρίς υποστήριξη. Στη μελέτη λήφθηκαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία και οι ασθένειες. Τα αποτελέσματα προκύπτουν από μια μελέτη φυσικής κατάστασης και υγείας σε 1.702 άτομα άνω των 50 ετών στη Βραζιλία, που ξεκίνησε το 2009, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Το τεστ

Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να σηκώσουν το ένα πόδι και να το ακουμπήσουν πίσω από το αντίθετο πόδι, χωρίς να αγγίζουν το έδαφος, κρατώντας τα χέρια τους στα πλευρά  τους και κοιτάζοντας μπροστά. Μπορούσαν να κάνουν τρεις προσπάθειες. Ένας στους πέντε απέτυχε στο τεστ, με μεγαλύτερα ποσοστά αποτυχία να καταγράφονται γενικά ανάμεσα σε όσους ήταν μεγαλύτεροι ή είχαν επιδεινωμένη υγεία.

Η προσθήκη ενός τεστ ισορροπίας στις συνήθεις εξετάσεις για ηλικιωμένους θα μπορούσε να παρέχει στους γιατρούς σημαντικές πληροφορίες για την υγεία, σύμφωνα με τους ερευνητές από τη Βραζιλία, τη Φινλανδία, την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Περισσότεροι από 680.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από πτώσεις παγκοσμίως και το τεστ των 10 δευτερολέπτων μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στον εντοπισμό εκείνων που μπορεί να είναι ευάλωτοι, είπαν οι ερευνητές.

«Το τεστ ήταν εξαιρετικά ασφαλές, έγινε καλά αποδεκτό από τους συμμετέχοντες και, κυρίως, είναι απλό να ενσωματωθεί στις εξετάσεις ρουτίνας, καθώς απαιτεί λιγότερο από 1 ή 2 λεπτά για να εφαρμοστεί», κατέληξαν.

Οι άνθρωποι τείνουν να διατηρούν την ικανότητα ισορροπίας τους μέχρι να φτάσουν τα 60 τους, αλλά μετά από αυτή την ηλικία αρχίζει να μειώνεται γρήγορα.

Στη μελέτη, το ποσοστό θανάτων μεταξύ των ατόμων που απέτυχαν στο τεστ ήταν σημαντικά υψηλότερο, στο 17,5%, από ό,τι μεταξύ αυτών που πέρασαν, στο 4,5%. Οι ερευνητές δεν βρήκαν αυξημένο κίνδυνο οποιασδήποτε συγκεκριμένης αιτίας θανάτου που να συνδέεται με την ισορροπία.