Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 -

Εντοπίστηκε μετά από 160 χρόνια πλοίο που χάθηκε στην ΑρκτικήΒρέθηκε ένα από τα δύο βρετανικά σκάφη εξερεύνησης, τα οποία είχαν χαθεί στην Αρκτική πριν από 160 χρόνια, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Καναδά.

Τα δυο θρυλικά πλοία του βρετανού πλοιάρχου Τζον Φράνκλιν, «Τρόμος» και «Έρεβος», είχαν αποπλεύσει το 1845, με σκοπό να εντοπίσουν το μυθικό Βορειοδυτικό Πέρασμα, αλλά δεν επέστρεψαν ποτέ στη βάση τους.

Ο εντοπισμός του θαλάσσιου περάσματος που θα ένωνε τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό διά μέσου των πάγων της Αρκτικής είχε γίνει έμμονη ιδέα στον Φράνκλιν.

Ο καναδός πρωθυπουργός, Στέφεν Χάρπερ τόνισε ότι δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη για ποιό από τα δύο πλοία πρόκειται. Ωστόσο το φωτογραφικό υλικό επιβεβαιώνει ότι είναι ένα από αυτά.

Σύμφωνα με την ομάδα ερευνητών, πρόκειται για ένα από τα πιο περιζήτητα ναυάγια που έχουν χαθεί στα βάθη του χρόνου.

Ανάμεσα στα 1848 και 1859 εκτελέσθηκαν αναρίθμητες αποστολές στην Αρκτική για την ανεύρεση του Φράνκλιν και της ομάδας του.

Η έρευνα οδήγησε στην ανακάλυψη του Βορειοδυτικού Περάσματος, το οποίο εκτείνεται από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό μέσω του αρχιπελάγους της Αρκτικής.

Ομάδα καναδών δυτών και αρχαιολόγων προσπαθούσαν από το 2008 να βρουν τα δύο πλοία.