Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Δύο εκατομμύρια επικίνδυνα βακτήρια κρύβονται μέσα στα ψυγεία



Είναι βέβαιο ότι πολλοί θα απορήσουν στο άκουσμα της είδησης ότι το ψυγείο είναι ένα σημείο επικίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου μέσα στο σπίτι. Η έκπληξη θα δώσει την θέση της στον φόβο όταν ακούσουν ότι μέσα στα ψυγεία βρίσκονται περί τα δύο εκατομμύρια επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία βακτήρια.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) έχοντας στη διάθεση του τα σχετικά δεδομένα εξέδωσε οδηγίες ώστε να περιοριστούν οι εστίες μόλυνσης εντός των ψυγείων όπου βρίσκουν καταφύγιο βακτήρια που συνδέονται με λοιμώξεις του αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος, με τροφικές δηλητηριάσεις και αποβολές εγκύων γυναικών.
Όπως προκύπτει από τις διάφορες μελέτες που έχουν γίνει τα σημεία του ψυγείου που συγκεντρώνονται τα περισσότερα βακτήρια είναι τα ράφια που τοποθετούνται τα λαχανικά, τα ράφια με τα κρεατικά καθώς και τα σημεία που βρίσκονται γαλακτοκομικά προϊόντα. Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ αναφέρει ότι η μεγαλύτερη πηγή βακτηρίων στα ψυγεία είναι τα άπλυτα λαχανικά. Μεγάλο πρόβλημα είναι επίσης η  διασταυρούμενη μόλυνση επομένως οι ειδικοί συνιστούν την κάλυψη όλων των τροφίμων πριν τοποθετηθούν μέσα στο ψυγείο.

Τα φαγητά πρέπει να τοποθετούνται σε αεροστεγή δοχεία για να αποφευχθεί η ανάπτυξη βακτηρίων και να τοποθετούνται στα επάνω ράφια. Μία ακόμη συμβουλή είναι να μην βγάζουμε τα αβγά από τις συσκευασίες τους και να τα βάζουμε σε κάποια θήκη στην πόρτα του ψυγείου αλλά να τα αφήνουμε εντός της συσκευασίας και να τοποθετούμε σε κάποιο ράφι. Τo USDA εξέδωσε χθες οδηγίες για την ασφαλή αποθήκευση στα ψυγεία της μαγειρεμένης γαλοπούλας και δίνει σειρά απαντήσεων και οδηγιών για διάφορα ακόμη τρόφιμα.