Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Δηλητήριο αράχνης προλαμβάνει επιπλοκές μετά από εγκεφαλικό



Παγκόσμια πρώτη για τη μείωση των σοβαρών επιπλοκών μετά από εγκεφαλικό.

Οι επιστήμονες ανέλυαν το  το DNA του δηλητηρίου της επικίνδυνης αυστραλιανής αράχνης στο εργαστήριο, όταν διαπίστωσαν ότι η πρωτεΐνη Hi1a, που περιέχει, προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα των αρουραίων, ακόμη κι αν εισαχθεί στον οργανισμό αρκετές ώρες μετά το επεισόδιο.

Η χορήγηση της ουσίας δύο ώρες μετά το εγκεφαλικό περιόρισε τη ζημιά του εγκεφάλου κατά 80%. Όταν η χορήγηση έγινε μετά από οκτώ ώρες, η μείωση της εγκεφαλικής βλάβης ήταν της τάξης του 65%.

Το δηλητήριο της αράχνης Hadronyche ifensa ή Darling Downs μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο μέσα σε 15 λεπτά, όμως η ουσία Hi1a είναι αβλαβής και θα μπορούσε μελλοντικά να φέρει επανάσταση στη θεραπεία των εγκεφαλικών. Την επόμενη διετία αναμένεται να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Τα νέα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Κουίνσλαντ και Μόνας - ανάμεσά τους ο ελληνικής καταγωγής Άγγελος Κεραμιδάς - με επικεφαλής τον καθηγητή Γκλεν Κινγκ του Ινστιτούτου Μοριακής Βιοεπιστήμης δήλωσαν ότι "αυτή η ανακάλυψη θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για όσους καταφέρνουν να επιβιώσουν μετά από ένα εγκεφαλικό, περιορίζοντας τη ζημιά στον εγκέφαλο και τις αναπηρίες, που πολύ συχνά προκαλεί αυτή η καταστροφική βλάβη".