Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Δίαιτα DASH: Μπορεί να είναι αποτελεσματική στην απώλεια βάρους;



Η δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) σχεδιάστηκε αρχικά ως ένα διατροφικό σχήμα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης (DASH). Βασίζεται στην κατανάλωση άφθονων φρέσκων φρούτων και λαχανικών, πρωτεϊνών χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, οσπρίων, ξηρών καρπών και φυτικών ελαίων, ενώ περιορίζει τα γλυκά και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη.

Πώς ωφελεί η δίαιτα DASH την υγεία της καρδιάς;

Η δίαιτα DASH έχει μελετηθεί σε μεγάλους πληθυσμούς ανδρών και γυναικών, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών εθνικοτήτων και κοινωνικοοικονομικών επιπέδων και φαίνεται ότι είναι πολύ αποτελεσματική για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας.

Μπορεί η δίαιτα DASH να είναι αποτελεσματική και στην απώλεια βάρους;

Καθώς η δίαιτα DASH έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και διατροφική χοληστερόλη, βασίζεται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια, πουλερικά και ξηρούς καρπούς και περιορίζει το κόκκινο κρέας, τα γλυκά και τα σακχαρούχα ποτά μπορεί να προωθήσει μία ασφαλή απώλεια βάρους. Αν ωστόσο θέλετε γρήγορα αποτελέσματα η δίαιτα DASH ίσως σας «απογοητεύσει» καθώς η απώλεια βάρους μπορεί να είναι αργή. Αν όμως θέσετε τον κατάλληλο θερμιδικό στόχο και την ακολουθείτε συστηματικά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει. Άλλωστε, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, η γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να είναι επιθυμητή αλλά δεν είναι αποτελεσματική μακροπρόθεσμα.

Πώς θα ξεκινήσω τη δίαιτα DASH;

Οι παρακάτω οδηγίες αναφέρονται σε μία διατροφή 2000 θερμίδων ανά ημέρα και θα πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα.

Extra tips για να ενσωματώσετε τη δίαιτα DASH στο πλάνο σας

  •  Προσθέστε φρούτα και λαχανικά σε όσα περισσότερα γεύματα της ημέρας μπορείτε. Μία ομελέτα με λαχανικά στο πρωινό, μία πλούσια φρουτοσαλάτα ως ενδιάμεσο σνακ, ένα smoothie με φρούτα και λαχανικά είναι μερικοί τρόποι να αυξήσετε την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

diaita dash

  •  Επιλέγετε μία πηγή πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα για να ενισχύετε τον κορεσμό σας. Τα ενδιάμεσα σνακ μπορούν να περιέχουν πρωτεΐνη με τη μορφή άπαχου γάλακτος και γιαουρτιού ή τυριών.
  • Επιλέγετε το ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους όχι μόνο στο μαγείρεμα αλλά και στις σαλάτες σας. Για να αποφύγετε τα κακής ποιότητας έτοιμα dressings, ετοιμάστε τις σπιτικές εκδοχές με βάση το ελαιόλαδο, μυρωδικά και μπαχαρικά της αρεσκείας σας.
  • Χρησιμοποιήστε τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους όχι μόνο ως ενδιάμεσα σνακ αλλά και ως συστατικό της σαλάτας, των δημητριακών ή του γιαουρτιού σας.

Συμπερασματικά, η δίαιτα DASH αποτελεί ένα αποτελεσματικό πλάνο διατροφής για την αντιμετώπιση της υπέρτασης που φαίνεται να βοηθά και στην απώλεια βάρους αν το θερμιδικό της περιεχόμενο είναι κατάλληλο προσαρμοσμένο στις ανάγκες κάθε ατόμου.

Πηγή κειμένου: 

mothersblog