Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αποτοξινωτικό το αλκοόλ για τον εγκέφαλο;



Ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί βοηθά να καθαρίσει –κυριολεκτικά– το μυαλό!

 

Αν και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι βλαβερή για την καρδιά, το συκώτι και κάθε όργανο του σώματος, σε μικρές «δόσεις» ωφελεί τον εγκέφαλο, καθώς προωθεί την απομάκρυνση βλαβερών τοξινών, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Scientific Reports.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, το αλκοόλ σε μικρές ποσότητες δρα ενάντια στις φλεγμονές και τις τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που συμβάλλουν στη νόσο Αλτσχάιμερ.

alkool

«Η μακρόχρονη κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αιθανόλης (αλκοόλ) είναι γνωστό πως έχει δυσμενείς επιδράσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα» αναφέρει η Maiken Nedergaard από το Κέντρο Διασυνδεδεμένης Νευροϊατρικής του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ (URMC) και επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης. «Ωστόσο, στη μελέτη μας δείξαμε για πρώτη φορά ότι μικρές δόσεις αλκοόλ είναι ενδεχομένως ευεργετικές για την υγεία του εγκεφάλου και συγκεκριμένα βελτιώνουν την ικανότητα του εγκεφάλου να απομακρύνει απόβλητα».

 

 

Οι έρευνες της Nedergaard επικεντρώνονται στη λειτουργία του γλεμφικού συστήματος, του μοναδικού «συστήματος καθαρισμού» του εγκεφάλου, το οποίο περιγράφτηκε για πρώτη φορά από τη Nedergaard και τους συναδέλφους της το 2012. Σύμφωνα με εκείνα τα ευρήματα, το εγκεφαλονωτιαίο υγρό διοχετεύεται στους ιστούς του εγκεφάλου και απομακρύνει υπολειμματικές ουσίες όπως οι πρωτεΐνες βήτα αμυλοειδές και Tau που προκαλούν το Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας. Κατοπινές έρευνες έδειξαν ότι το γλεμφικό σύστημα είναι ιδιαιτέρως ενεργό όταν κοιμόμαστε, ότι μπορεί να υποστεί βλάβες λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου ή τραυματισμού και ότι βελτιώνεται χάρη στη γυμναστική.

Η νέα μελέτη απέδειξε την ευεργετική επίδραση του αλκοόλ για τον εγκέφαλο βάσει πειραμάτων σε ποντίκια. Αν και η μεγάλη και παρατεταμένη έκθεση στο αλκοόλ φάνηκε να προκαλεί βλάβες στο γλεμφικό σύστημα των πειραματόζωων, μια μικρή δόση –αντίστοιχη με 2,5 αλκοολούχα ποτά την ημέρα για τον άνθρωπο– οδήγησε σε βελτίωση της λειτουργίας του, με λιγότερες φλεγμονές στον εγκέφαλο και με καλύτερη ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού ώστε να απομακρυνθούν αποτελεσματικότερα οι τοξίνες.

«Τα δεδομένα για την επίδραση του αλκοόλ στο γλεμφικό σύστημα συνάδουν με αυτά για την επίδραση του αλκοόλ στη γενική υγεία και τη θνησιμότητα, δηλαδή οι μικρές δόσεις είναι ευεργετικές, ενώ οι μεγάλες καταστροφικές» καταλήγει η Nedergaard.