Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

6 αποτελεσματικά κόλπα για τέλειο ύπνο



Εντάξει μπορεί να υπάρχουν πολλοί κανόνες και δοκιμασμένες επιστημονικές συμβουλές για έναν καλό ύπνο, αλλά μερικές φορές το κλειδί για "όνειρα γλυκά" είναι κάπως πιο... προσωπικό για τον καθένα. 

Μπορεί π.χ να σας αρέσει να ακούτε το αγάπημενο σας μουσικό άλμπουμ ή να θέλετε αγκαλιά το αρκουδάκι που έχετε από παιδί. Όποια και να είναι αυτή η ιδιαιτερότητα σας κανείς δεν μπορεί να σας κρίνει. Οι άνθρωποι της Huffington Post μοιράζονται μαζί σας τις δικές τους συνήθειες για έναν καλό ύπνο και εξηγούν το γιατί:

Ένα χλιαρό μπάνιο
Γιατί λειτουργεί: Η θερμοκρασία του σώματος είναι φυσιολογικό να πέφτει δύο ώρες πριν την κατάκλιση, όπως αναφέρεται και στο Health magazine. H φυσική αυτή αλλαγή στη θερμοκρασία είναι αυτό που προετοιμάζει, δίνει το σήμα δηλαδή, στον εγκέφαλο πως ήρθε η ώρα για ύπνο. Αν λοιπόν βουλιάξετε στην μπανιέρα θα ανεβάσετε την θερμοκρασία σας προσωρινά προκαλλώντας μετά μια πιο γρήγορη διαδικασία αλλαγής θερμοκρασίας στο σώμα (σε ψυχρότερο σημείο) το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην χαλάρωσή. Μια μελέτη του 1985 λέει πως οι άνθρωποι που κάνουν χλιαρό μπάνιο πριν από τον ύπνο, όχι μόνο κοιμούνται γρηγορότερα αλλά έχουν και καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Ωτoασπίδες
"Είναι ένας συναγερμός αυτοκινήτου στην γειτονιά μου τόσο ευαίσθητος που χτυπάει τόσο συχνά, λες και έχει βαλθεί να μου καταστρέψει τη ζωή με το να μου χαλάει τον ύπνο κάθε βράδυ" παραπονιέται η Carly Schwartz. Το ίδιο παράπονο έχει και η Erin Schumaker η οποία επίσης φορά ωτoασπίδες γιατί όπως λέει "ζω στον δεύτερο όροφο σε έναν πολυσύχναστο δρόμο  και έχω πρόβλημα με τον ύπνο. Οι ωταασπίδες κάνουν θαύματα".

Γιατί λειτουργεί: Οι ειδικοί συμφωνούν πως το ιδανικό δωμάτιο πρέπει να είναι δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο. Οι ωτοασπίδες είναι ο πιο ανέξοδος τρόπος να κάνετε τον χώρο σας πιο ήσυχο και μάλιστα πολύ γρήγορα γλυτώνοντάς σας από θορύβο κίνησης, συναγερμών αλλά και από συντρόφους που... ροχαλίζουν .

Λευκός θόρυβος
"Στις αρχές, πείραζα τον φίλο μου για αυτό το μηχάνημα και τώρα δεν μπορώ να κοιμηθώ χωρίς αυτό! Είναι ένας ήχος καθησυχαστικός σαν βάλσαμο που καλύπτει μάλιστα και όλους τους παράξενους θορύβους που ακούγονται στο σπίτι μέσα στη νύχτα. Θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω σαν το αντίστοιχο φωτάκι νυκτός για ενήλικες." παραδέχεται η Meredith Melnick.

Γιατί λειτουργεί: Οι συναγερμοί αυτοκινήτων ή οι περαστικοί που μιλάνε στο δρόμο δημιουργούν σοβαρές πιθανότητες διατάραξης του ύπνου είδικά αν το δωμάτιο του ύπνου είναι πολύ ήσυχο. Η «ασυνέχεια» του ήχου ή της ησυχίας είναι αυτό που πραγματικά φταίει, λέει ο Δρ. Thomas Roth, διευθυντής του κέντρου μελέτης διαταραχών ύπνου στο νοσοκομείο Henry Ford στο Detroit . Ο λευκός θόρυβος είναι μια «κουβέρτα» συνεχούς ήχου που υπερκαλύπτει και μας προστατεύει από τέτοιου είδους διακοπές.

Ένα ή περισσότερα καλά μαξιλάρια
«Πριν χρόνια, όταν μετακόμισα στο πρώτο μου διαμέρισμα, έκανα το λάθος να αγοράσω ένα μέτριο σετ μαξιλαριών που ήταν σε προσφορά σ ένα κοντινό κατάστημα. Δεν τα αντικατέστησα ποτέ (και ντροπή μου!). Όταν τελικά επένδυσα σε ένα καλύτερο σετ, ο ύπνος μου άλλαξε στο πολύ καλύτερο» λέει ο Jordan K. Turgeon.

Γιατί λειτουγεί: Οι περισσότεροι από εμάς εκτιμούμε την αξία ενός καλού στρώματος αλλά δεν δίνουμε την ίδια βαρύτητα στα μαξιλάρια μας. Κι όμως, σύμφωνα με το Park Avenue Spine"s και τον Paul Salinas το μαξιλάρι ίσως είναι ο λόγος για τον οποίο δεν κοιμάσαι καλά γιατί κι αυτά έχουν τις παραμέτρους τους και δεν κάνουν όλα για όλους. Ακόμα και ο τρόπος ή το στυλ που κοιμάται κανείς διαφοροποιεί τον τύπο του μαξιλαριού που χρειάζεται καθώς ο ρόλος του είναι να γεμίζει το κενό μεταξύ του κεφαλιού και των ώμων κρατώντας το σώμα ευθυγραμμισμένο..

Μάσκα ματιών
"Υπάρχει μια γαλήνη που δημιουργείται από το σκοτάδι που προκαλεί η μάσκα ματιών που με κάνει να κοιμάμαι πολύ πιο εύκολα.» παραδέχεται η Sarah Klein.

Γιατί λειτουργεί: Ε, εντάξει. Δεν χρειάζεται να σας πούμε ότι φως και ύπνος δεν πάνε μαζί. Το εντυπωσιακό είναι πως ακόμα και το φωτεινό λαμπάκι από το ξυπνητήρι δίπλα από το κρεβάτι μπορεί να δώσει σήμα στον εγκέφαλο να παραμείνει σε ετοιμότητα χωρίς να τον αφήνει να χαλαρώσεις. Έτσι, η μάσκα ματιών είναι μια πολύ καλή ιδέα προστασίας του καλού ύπνου

Κατάλληλα σκεπάσματα 
"Δεν μπορώ να κοιμηθώ με πανωσέντονο ! Με τρελαίνει γιατί μπουρδουκλώνομαι σε όλα αυτά τα έξτρα καλύμματα." λέει η Lindsay Holmes.

"Πρέπει να κοιμηθώ καλυμμένη με κουβέρτα ή σεντόνι, οπωσδήποτε πάντως να είμαι κάπως καλυμμένη με κάτι γιατί νιώθω άβολα και εκτεθημένη» υποστηρίζει η Amanda Chan,

Γιατί λειτουργεί: Τα σκεπάσματα είναι σημαντικά στο διατηρούν την τέλεια για ύπνο θερμοκρασία. Ευτυχώς, δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που να αφορούν στα σκεπάσματα αλλά αντίθετα είναι θέμα –καθαρά – προσωπικής επιλογής. Άλλωστε με μερικές δοκιμές μπορείτε να βρείτε τον ιδανικό για εσάς.